Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 26. vasárnap, Emánuel

Bűnmegelőzési felhívás

Újbuda   |   2016, október 18 - 11:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelten fontosnak tartja az állampolgárok biztonságérzetének növelése érdekében a bűnmegelőzési tevékenység fokozását. Az áldozattá válás megelőzése érdekében naprakész felvilágosító, az elkövetési magatartásokat leleplező bűnmegelőzési felhívást tesz közzé.

Tájékoztatom, hogy országos szinten elszaporodtak a megtévesztés módszerével elkövetett csalások. Bűnözői csoportok arra szakosodtak, hogy jól ismert cégek, vagy hivatalos szerv mögé bújva, formálisnak tűnő e-maileken keresztül arról tájékoztatják a velük kapcsolatban álló cégeket, hogy partnereik számlaszáma megváltozott, ezentúl az újonnan megadott számlaszámra kérik az átutalásokat.

A megtévesztő email, vagy levél általában az alábbi szövegkörnyezetben érkezik:

„Bankszámlaszám váltási nyilatkozat
Jó napot!
Értesítjük önöket, hogy … határidővel új bankszámlaszámunk lép érvénybe!
Kérjük önöket, hogy az átutalásaikat már az új bankszámlaszámra tegyék meg!
Köszönjük szépen!”

Kérjük, ha Ön, vagy alkalmazottja a megtévesztés lehetőségét is magába hordozó értesítési kap, legyen óvatos és körültekintő!

Mit tehet ilyen esetben védelme, biztonsága érdekében?

  • Ne utaljon át készpénzt ismeretlen folyószámlára!
  • Amennyiben bizalmatlanná válik a levél hitelességét illetően, ne válaszoljon azonnal, ellenőrizze a feladó személy vagy cég valódiságát, az Önnel szerződéses jogviszonyban álló cégek kijelölt kapcsolattartóján keresztül!
  • Abban az esetben, ha visszaélést vagy annak kísérletét észleli, értesítse az illetékes kerületi rendőrséget vagy hívja a 112-es segélyhívót! Bejelentését megteheti a Telefontanú ingyenesen és anonim módon hívható zöld számán is a 06-80-555-111-es telefonszámon!

Köszönjük figyelmét és együttműködését!