Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. vasárnap, Ferenc

Bulitilalom és új szabályok a kollégistáknak

Újbuda   |   2020, szeptember 9 - 11:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Műegyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának hallgatóit fogadó Schönherz Kollégium lakóinak tavasszal, a koronavírus-járvány kitörésekor kellett elhagyniuk a több mint ezer főnek otthont adó épületet. Nyár elején – a veszélyhelyzet elmúltával – újra megnyitott a hallgatói szlengben „rakétának” is nevezett Schönherz, de a megszokott létszámnak csak ötöde vette igénybe a kollégiumot az elmúlt hónapokban. A nyár végén szigorú járványvédelmi szabályok betartása mellett fogadták az új tanévre érkező egyetemistákat.

– A kötelező maszkviselés mellett korlátozó intézkedéseket is be kellett vezetni – mondta el Nagy Gábor igazgató. Az itt élők jelenleg nem tarthatnak rendezvényeket és korlátozottan fogadhatnak vendéget. Hogy ne rombolják jelentős mértékben a hallgatók magánéletét, a szemeszter elején mindenki bejelenthet egy személyt, akit fogadhat a szobájában, de szobabulikat, szintbulikat továbbra sem lehet tartani. Összhangban az országos intézkedésekkel, valamint az egyetem járvány­ügyi protokolljával arra kérik a diákokat, hogy kerüljék a zárt tereket, például ne használják tömegesen a lifteket. Ezen túlmenően kialakítottak egy karanténszintet, ahová azokat helyezik el szükség esetén, akiken betegség jelei mutatkoznak. A külföldről érkező tanulóknak egy külön épületben kell letölteniük a kéthetes kötelező karantént.
– Nyáron nagyon szigorú feltételek mellett tartottak gólyatáborokat – számolt be Balhási Zalán, a hallgatói képviselet elnöke. A résztvevők számát 500 alá csökkentették, a tábor területére belépők testhőmérsékletét megmérték, a zárt térben tartott előadásokon kötelező volt a maszk. A programtervet úgy alakították ki, hogy a fizikai érintkezéseket minimalizálják, és a fertőtlenítésekre, tisztálkodásra is fokozottan ügyeltek.
– A Schönherz Qpa rendezvényt idén nem tartják meg – közölte Balhási Zalán. Az 1972 óta minden évben megrendezett egyhetes csapatépítő vetélkedő egyes részeit, mint például a mátrixot idén is láthatják majd az itt élők, és reménykednek abban, hogy kisebb rendezvényeket is meg tudnak tartani, ha a vírushelyzet enyhül, és azt a szabályok is lehetővé teszik.
Bár a hallgatóknak érzékeny veszteség a közösségi események elmaradása vagy visszafogása, a kollégium vezetői szerint a Schönherz lakói együttműködnek, tudják, mindenki felelős azért, hogy a vírus terjedését megakadályozzák. A „rakétában” abban bíznak, hogy a járvány esetleges második hullámát problémamentesen átvészelik.

D. B. S.

Első nap
Különlegesen kezdődött idén az új tanév, hiszen a tavaszi kényszerű távollét miatt fél év után találkoztak újra az iskolai élet szereplői.

Balázs (19) egyetemi hallgató
Balázs a ballagásáról érkezett, régi gimnáziumában most tartották meg a máskor májusban szokásos eseményt. A gólyatáborban néhány hallgatónál kimutatták a vírust, azóta sokkal szigorúbban veszik a szabályokat.
„Úgy néz ki, hogy a nagy előadásokat online közvetítik. A szemináriumok, kiscsoportos foglalkozások tanárai még dönthetnek, de nagyon szomorú leszek, ha egy teljesen digitális szemeszterrel kezdődik számomra a felsőoktatás. Nem tudom megismerni a csoporttársaimat, és a gimnáziumi évek utolsó hónapjaiban is hiányoztak az osztálytársaim.”

Ágoston (31) tanár
„Nagyon örülök, hogy a hagyományos stílusban kezdhetjük a tanévet. Remélem, ez így is marad, a tanárok és a gyerekek is várták, hogy a megszokott módon folytassuk. Persze az elmúlt hónapokban életünk részévé vált az online oktatás, szóval ha újra át kell állni erre, akkor fel vagyunk készülve.”

Natália (46) háromgyerekes szülő
„A legnagyobb gyermekem külföldön tanul, vegyes érzelmekkel kezdtük a tanévet. A gyerekek nagyon várták, hogy újra mehessenek iskolába, de persze ott vannak a félelmeink és a bizonytalanság is. A kamaszok korosztálya megszenvedte a karantént, így mi, szülők is. Nekik a kortárs kapcsolatokra épül az életük, és a digitális oktatás ezt nem tudja pótolni. Náluk ez nem vált be, ezért szeretnénk, ha nem zárnának be újra az iskolák.”

Gábor (52) tanár
„Hat hónapig nem találkozhattam a diákjaimmal, ezt féléves lemaradásnak élem meg. Felsős általános iskolásokat oktatok, és nagyon nem szeretném, ha újra be kellene zárni az iskolákat. Úgy látom, a digitális módszerrel nem lehet igazán eredményeket elérni, a személyes jelenléten alapuló oktatáshoz nem is mérhető. A vírusfertőzéstől sokkal kevésbé tartok, persze óvatosnak kell lenni, de jó lenne, ha minden a megszokott módon folytatódhatna.”

Beáta (38) lelkész
Az evangélikus lelkipásztornak egy lánya van, aki a Bethlenbe járt négy évig, most kisgimnáziumba ment a Deák téri evangélikusokhoz. „A lányomnál nagyon jól működött a digitális oktatás. Mindent megtanítottak neki, még a rajzot is. Igazán rosszul érintette viszont, hogy nem tudott elköszönni a régi osztálytársaitól. Most kisgimnáziumba megy, jó lenne, ha nem lenne ismét karantén, hogy beilleszkedhessen az új közösségbe. Lelkileg nagyon megterhelő, hogy nem tudunk előre tervezni.”