Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

Búcsú Placid atyától

Újbuda   |   2017, január 26 - 16:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

Hívei, barátai, tanítványai, közélet képviselők és a katolikus egyház hazai méltóságai búcsúztatták Oloffson Károlyt, Placid atyát január 26-án a Budai Ciszterci Szent Imre templomban.

Mint néhány hete a százéves köszöntőn, úgy most is tömegek voltak a Szent Imre templomban, de ezúttal a Placid atyát búcsúztató szentmisére érkeztek a gyülekezet tagjai. Olofsson Károly decemberben még személyesen köszöntötte az egybegyűlteket, azt mondta, „legközelebb odafent, a mennyben találkozunk”. A mostani szentmisét celebráló Várszegi Asztrik pannonhalmi apát Krisztus tanításával, a Hegyi beszéd felidézésével kezdte a megemlékezést. Elmondta, nem könnyű szavakkal kifejezni és összefoglalni azt a munkát, amelyet Placid atya vállalt magára. - Ő egy keresztény küldetést hajtott végre: Jézus törvényeinek és a szeretet erejének hirdetését – mondta. Placid atya szerint felejtsük el a nagy szavakat, keressük inkább az élet értelmét. - Ezek az atya legfontosabb tanításai, amelyekkel híveit a gyóntatás alkalmával vezette – mondta a főapát. Felszólította az egybegyűlteket, mondjanak köszönetet azért, hogy Placid atya köreikben lehetett és folytathatta szent munkáját.

Olofsson Károly, Placid atya 2004 óta volt a 11. kerület díszpolgára. Koporsója előtt a templomban Hoffmann Tamás polgármester is lerótta kegyeletét, majd a misén Simicskó István honvédelmi miniszterrel, Újbuda országgyűlési képviselőjével közösen írt levelükben búcsúztatták. „Egy közösséget nagyon sok minden szimbolizálhat, sok mindenben állhat annak gazdagsága: Terek, épületek, műalkotások. A legfontosabb értéket azonban az itt élő emberek képviselik, akik saját életükkel, sorsukkal, mindennapi létükkel gazdagítják azt. Hálásak vagyunk, hogy az elmúlt negyven évben Placid atyát közösségünk tagjaként tisztelhettük, hogy vele tarthattunk ezen az úton, hogy általa, őt hallgatva lélekben mi magunk is gazdagabbá válhattunk” – idézte a városvezetők szavait az önkormányzat képviseletében Tapody-Németh Katalin.

A szentmise és beszentelés után vettek búcsút a budapesti bencés öregdiákok, a budapesti hívek és mindazok, akik ismerték Placid atyát. Tisztelői a szentmise előtt és után is leróhatták kegyeletüket koporsójánál. A hamvasztás előtti búcsúztatás alkalmával Várszegi Asztrik bencés főapát közös imára buzdította a híveket, majd a férfiak vállukra vették és kivitték a koporsót a templomból. Placid atyát február 3-án Pannonhalmán a Boldogasszony-kápolnában helyezik végső nyugalomba, ahova a Szent Márton-bazilikában 14.30-kor kezdődő szentmise után kísérik.

Placid atya 1916. december 23-án született Olofsson Károly néven Rákosszentmihályon. A Szent Benedek Bencés Gimnáziumban érettségizett. 1933-ban lépett be a Szent Benedek rendbe, majd magyar–német–bölcselet szakos doktorátust is szerzett. Pappá 1939-ben szentelték. Tizenegy hónapot szolgált a komáromi hadikórházban, de mivel beszédeiben a közkatonákat védte a megengedhetetlenül viselkedő tisztekkel szemben, lefokozták. 1945-ben a lapok sajtóhadjáratot indítottak ellene, 1946-ban letartóztatták. A koholt vád terrorcselekmény volt, ami miatt Placid atyát pedig a Gulágra internálták. Magyarországra 1955 novemberében térhetett vissza. Sem papként, sem tanárként nem dolgozhatott, így egy pesterzsébeti ládagyárban volt fizikai munkás, majd az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézetben betegszállító.

A hetvenes évek közepétől kisegítő lelkész volt a budai ciszterci Szent Imre-plébánián. Placid atya 1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét, 2005-ben a Magyar Örökség Díjat, 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét, tavaly pedig a Magyar Becsület Rendet. Hívei, barátai, kollégái szerint Placid atyát még a legkomorabb időben is az öröm, derű és a humor jellemezte.

T. K.