Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 18. csütörtök, Frigyes

BME-s oktató is tagja lett a Nemzetközi Asztronautikai Akadémiának

Újbuda   |   2019, szeptember 6 - 14:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A párizsi székhelyű Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (angolul International Academy of Astronautics, IAA) műszaki tudományok osztályának levelező tagjává választották Bacsárdi Lászlót, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatóját.

Az 1960-ban alapított párizsi székhelyű szervezet testületébe elsőként került be műegyetemi oktató. - A tagság elnyerése végső soron elismerése a tanszékünkön zajló munkának és a magyar űrkutatás eredményeinek is – hangsúlyozta a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tudományos munkatársa, a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) alelnöke. Hozzátette: a rakétahajtásoktól kezdve a számomra különösen érdekes űrkommunikációig nagyon sokféle ötletet vitatnak meg ebben a szekcióban, amely foglalkozik a széles körű mérnöki javaslatok kidolgozásával is. A részvételem segítheti a Műegyetemet abban, hogy az eddigieknél is aktívabban kapcsolódjon be a különböző űrprojektekbe. Kiemelte, a Németországban évek óta szervezett kisműholdas konferenciasorozatban a műegyetemi fejlesztések immáron nagyobb hangsúllyal mutatkozhatnak be, egyúttal Magyarország esetében a többszöri sikertelen pályázást követően most felcsillant a remény egy nemzetközi bolygóvédelmi konferencia megtartására. - Mivel ennek szervezését a mi részlegünk felügyeli, munkámmal törekedni fogok a hazai rendezés elnyerésének segítésére - mondta. Bacsárdi azt reméli, hogy az új tisztség révén kapcsolata az akadémiával szorosabbá válik, meghívják majd különböző konferenciák szervezőbizottságába, ahol kamatoztathatja jelenlegi tudását, és tudományterületén bővítheti kapcsolati hálóját.

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia 1960-ban alakult meg Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak. Székhelye Franciaországban található.

Bacsárdi László kvantuminformatikus 1982-ben született Sopronban, a Műegyetemen végzett mérnök-informatikusként és ott védte meg doktori disszertációját is. Jelenleg a BME tudományos munkatársa és a Soproni Egyetemen a gazdaságinformatikus képzést gondozó Informatikai és Gazdasági Intézet oktatója. 2012-2016 között az ENSZ támogatásával működő nemzetközi űrkutatási szervezet, a Space Generation Advisory Council (SGAC) hazai képviselője, 2016-2018 a szervezet nemzetközi vezetőségi tagja volt. 2017-ben elnyerte a fiatal kutatóknak adható legrangosabb nemzetközi űrkutatási elismerést, az IAF Young Space Leadership Awardot – ő az első magyar díjazott. 2009-2018 között a MANT főtitkára, 2018-tól a szervezet alelnöke. Ugyanettől az évtől a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület Távközlési szakosztályának elnöke.

Fő kutatási területe a műholdas kvantumkommunikáció, aktív résztvevője a hazai kvantumtechnológiai kiválósági projektnek, neve számos nemzetközi együttműködéshez kapcsolódik. Tagja az 1951-ben alapított Nemzetközi Asztronautikai Szövetség űrkommunikáció szakbizottságának, és tudománykommunikációs felelőse egy európai űrkvantumtechnológiai kutatási együttműködésnek, a COST Quantum Technologies in Space projektnek.

Bacsárdi László akadémikusi oklevelét 2019 októberében veheti át a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia ünnepi rendezvényén, amelyet a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszussal egyidejűleg szerveznek meg Washingtonban.

Forrás:bme.hu