Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

BME: a Műegyetemen megszerzett tudás magas szintű és piacképes

Újbuda   |   2017, szeptember 4 - 10:26Nyomtatóbarát változatSend by email

A 236. tanévet nyitották meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen prominens politikusok, akadémiai, ipari és szakmai vezetők jelenlétében.

Megkezdődött a 2017-2018-as tanév a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is. Józsa János rektor az ünnepélyes tanévnyitón elmondta: „olyan stratégiai fontosságú felsőoktatási intézményben dolgozunk, hamarosan Önökkel, elsősökkel együtt, amely meghatározó mértékben járult hozzá a magyar ipar és gazdaság mai fejlettségi színvonalának eléréséhez, és erre törekszik a jövőben is”. Az elmúlt tanév eseményeiből és eredményeiből szemezgetve említést tett az ’56-os forradalom és szabadságharc október 22-i műegyetemi előestjének 60. jubileumi megemlékezéséről (ennek alkalmából az egyetem elnyerte a Történelmi Emlékhely címet), az egyetem kitüntetettjeiről, és a 2020-ig tartó időszak Intézményfejlesztési Tervéről. Ez utóbbi vállalásról szólva felidézte: „konzorciumvezetőként, olyan tekintélyes partnerekkel, mint a Siemens, az MVM, a Nokia és a Richter, több milliárd forintos támogatást nyertünk a Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Hivataltól egy Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ projekt megvalósítására.”

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár szerint az egyetemen dolgozó kutatók és oktatók garanciát adnak arra, hogy Magyarországon a világ élvonalában munkálkodó tudományos szakemberek dolgoznak, és magas színvonalú tudást adnak át a tanulóknak. Úgy véli, a magyar gazdaságnak minden eddiginél nagyobb szüksége van azokra az alkotó emberekre, szellemi műhelyekre, akik és amelyek képesek mások előtt járni. „Ehhez a kormány stratégiai kereteket és hosszútávra szóló innovációt, tudás alapú gazdaságfejlesztési programot biztosít, amelyben kiemelt szerep jut a műszaki értelmiségnek és a természettudomány művelőinek” – fogalmazott.

Az államtitkár az ipari termelés minőségi megújítását is szorgalmazta, amely nélkül a foglalkoztatás, a kutatás, az innováció, a termelékenység, a beruházás és az export növekedése nem valósulhat meg. Ehhez a fejlesztéseket közvetlenül az ipar világába kell beemelni a nemzetközi élvonalat jelentő egyetemi oktatás, kutatás és képzés eredményeiként – fogalmazott. Úgy vélte: ezeknek a folyamatoknak a mélységét, összetettségét, kihívásait a Műegyetem már évek óta kézzel fogható valóságként éli meg, kiválósági tudásközpontjai és projektjei révén. Lepsényi István az elsőéveseknek azt üzente: olyan helyre kerültek, ahová csak a legjobbak. Hozzáfűzte: az egyetemnek magas követelményei vannak, amelyeknek csak kitartó munkával lehet megfelelni a digitális átalakulási folyamat felgyorsulása mellett. „Ez a záloga az egyetemi diploma presztízsének.”

Ezt követően a felvételt nyert elsőévesek esküvel erősítették meg egyetemi polgárságukat.

forrás:bme.hu