Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

BKK: itt az őszi menetrend

Újbuda   |   2014, augusztus 31 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nemcsak a járatokat sűríti egyes vonalakon a BKK, hanem több alacsonypadlós busz is közlekedik ősztől. Külön az újbudai önkormányzat közbenjárására indít új buszjáratot 154-es jelzéssel a társaság, hogy átszállás nélküli kapcsolatot teremtsen a Szent Imre kórház és a Bártfai utca térsége, illetve a Kelenföld vasútállomás között. Ezeken felül további járatok menetrendje is változik.

Szeptember elsejétől követlen buszok közlekednek a Szent Imre kórház és Kelenföld vasútállomás között. Hoffmann Tamás polgármester kezdeményezésére a Szent Imre kórház és a Bártfai utca térsége, illetve Kelenföld vasútállomás M között szeptembertől új buszjárat indul 154-es jelzéssel a Gazdagréti tér és a Neumann János utca között. Útvonala nagyrészt azonos a 153-as buszéval, azonban az új járat az Andor utca helyett az Etele úton át éri el a Tétényi utat, ezért a Hajtány sor után a Borszéki utca, a Than Károly utca, a Kelenföld vasútállomás M és a Bártfai utca megálló érintésével éri el a Bikás park M állomást, ahonnan útvonala ismét azonos a 153-as buszéval. A 154-es busz csak hétköznap reggel 6 és este 8 óra között közlekedik, 20-30 percenként, a 153-as busszal összehangolva, felváltva. Az új járaton elsőajtós felszállási rend lesz érvényben. Az új 154-es busz ismét helyreállítja a kapcsolatot az Etele tér és a Bártfai utca térsége, valamint a Szent Imre kórház között, az újbudai polgármester kérésével összhangban.

A 153-as busz közlekedését a jellemző utasforgalom figyelembevételével alakították át: hajnalban és késő este a járat 153A jelzéssel az egyetemvárosi szakasz kihagyásával csak a Gazdagréti tér és Újbuda-központ M között közlekedik. A jelenlegi – csak a Gazdagréti tér és Kelenföld vasútállomás M közötti – 153A buszjárat ezzel párhuzamosan megszűnik, indulási időpontjait a 153-asok és az új 154-esek menetrendjébe illesztjük, ezért a reggeli órákban 15 helyett együttesen 10 percenként közlekednek Gazdagrét felől.

Ugyancsak változás, hogy hétköznap csúcsidőben - 6:30 és 9:00, valamint a 14:00 és 18:30 között - nincs elsőajtós felszállás a Budaörsre közlekedő 40-es és 240E buszokon, azaz bármelyik ajtón fel lehet majd szállni.

Az M4-es metróhoz kapcsolódóan módosul a Rákóczi úti és a Budafoki úti tengelyen közlekedő buszok tanítási időszakban érvényes csúcsidőszaki követési rendje. Szeptember 1-jétől új menetrend lép életbe a 7-es, 7E, 33-as, 53-as, 88-as, 107-es, 133-as, 172-es, 178-as, 233-as, 239-es, 240E, 272-es, 287-es, 287A buszok esetében. Egyes járatok sűrűbben (pl. 7E), míg mások az utasforgalomhoz igazodó nagyobb követési idővel közlekednek.

A kedvezőbb budaörsi közlekedés, valamint a Budaörsi Ipari és Technológiai Park jobb kiszolgálása érdekében szeptember 1-jétől változik a 188E busz indulási időpontja is: a járat továbbra is 30 percenként, de a budaörsi és a törökbálinti szakaszon a 88-as busszal összehangolva közlekedik.

A fenti változásokon túl a dél-budai villamosjáratokon azonos alapú követési időt vezetnek be: a 18-as és a 49-es villamos 7-8, a 19-es villamos 15, a 47-es pedig 3-4 percenként indul, míg a 41-es villamos a reggeli csúcsórában 7-8 percenként jár majd.

Várhatóan elkerüli majd a dugókat a 101-es busz. A Budatétény vasútállomás (Campona) és a Kelenföld vasútállomás M között közlekedő járat a gyorsabb közlekedés érdekében a Kelenföld vasútállomás M felé a Balatoni út–Budaörsi út–Rimaszombati út–Alsó Beregszász út helyett a forgalmi dugók által kevésbé terhelt Balatoni út–Egér út–Péterhegyi út útvonalon közlekedik hétfőtől. Az útvonalváltozás miatt a 101-es busz ebben az irányban a jövőben nem érinti a Sasadi út megállót, Budatétény vasútállomás (Campona) irányába a járat útvonala nem változik, de mindkét irányban megáll a 150-es járattal közös Brassói utca megállóban. A társadalmi egyeztetés eredeti javaslatától eltérően a 187-es busz útvonala nem változik.

Szeptembertől összesen 110 vonalon lép életbe valamilyen menetrendi változás Budapesten, a megállókban elhelyezett menetrendi táblákat folyamatosan cseréli a BKK. A részletes menetrendek a BKK honlapján olvashatók.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.