Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Biztos hátteret kap a Pető Intézet

Újbuda   |   2014, július 2 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Hosszú távú, biztos finanszírozást és jogi környezetet biztosít a Pető Intézet számára az oktatási törvények módosítása, amellyel közvetlenül állami fenntartásba kerül az intézmény.

A mindenkori kormányzatnak elemi kötelessége, hogy biztos hátteret teremtsen annak a nevelő-fejlesztő munkának, ami Pető Intézetben zajlik - jelentette ki Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az intézmény előtti sajtótájékoztatóján. Az intézetben olyan módszert alkalmaznak, amit a világ sok országában elismernek és szeretnének alkalmazni - mutatott rá az államtitkár. 

A Pető Intézet költségvetése korábban 1,5-2 milliárd forint között mozgott, a fenntartóváltással ezt az összeget biztosítani tudják. A támogatás összege attól is függött, hogy az intézet csak az oktatási tárca felé akkreditálta a képzését, vagy az egészségügyi kasszából is pénzt kapott. Ez továbbra is az intézmény autonómiája marad, ha két irányban akkreditálják, akkor több normatívát kapnak majd. 
Az állami fenntartásba vétellel közvetlen kapcsolat lesz a leendő Pető András Főiskola, a gyakorlóiskola és az állam között - mondta Rétvári Bence, aki felidézte: már 2006-ban is állandó huzavona volt az akkori felügyelőtestület és az intézet vezetése között, amiből gazdálkodási nehézségek is születtek. Eddig az intézet és az állam között mindig volt egy közbeiktatott szereplő, közalapítvány, vagy nonprofit kft. Ez forrásokat vont el a konkrét nevelő-fejlesztő tevékenységtől, és vitákat gerjesztett - tette hozzá Rétvári Bence. 

A biztosabb normatív alapú finanszírozás mellett új támogatások és források is megnyílnak az intézet előtt, hiszen az államháztartási törvény alapján bizonyos támogatási formák csak költségvetési intézményeknek nyújthatók. A hivatalos gyakorlóiskola minősítéssel a normatív finanszírozás szintén kiszámíthatóbb jövőképet jelent majd. 

Schafhauser Franz, a Pető Intézet rektora szintén a sajtótájékoztatón elmondta: a szenátus üdvözli a módosítási javaslatot és egyetértenek azzal, már készülnek a szükséges szerkezeti és szervezeti változásokra. 
A normatív támogatás mértéke évek óta csökkenő, és az elmúlt tanévben már az első szemeszterben is kaptak kiegészítő juttatást, a most záruló tavaszi szemeszterben 270 millió forintos külön felsőoktatási támogatásban részesültek. Az átalakulás és szeptember elsejére a tartozások rendezése összesen mintegy 300 millió forintot tesz ki. Saját bevételekkel is számolnak - közölte a rektor - , nemzetközi projektekkel és hazai szolgáltatásokkal szeretnék forrásaik egy részét biztosítani. 
Az új finanszírozási formától a pályázati lehetőségek bővülését reméli a rektor, aki rögzítette: nem terveznek elbocsátásokat a jelenlegi mintegy 300 fős konduktori állományban. 

A változásokról várhatóan pénteken szavaz az Országgyűlés, a törvény szeptember 1-től lép hatályba.

MTI 

Biztos hátteret kap a Pető Intézet