Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Biztonságosabb hely lett a Kelenföldi pályaudvar

Újbuda   |   2021, szeptember 23 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nagyvárosi aluljáró a társadalmi problémák olvasztótégelye, természetéből adódóan generálja a konfliktusokat. Augusztusban az Örs vezér terén járókat terrorizáló banda ügyét kapta fel a média, majd a beszámolók a Kelenföldi pályaudvart is feltették a problémás csomópontok listájára. A hatóságok fellépést ígértek, lapunk utánajárt, mi történt azóta.

Az egész fővárost érintő, a nyár vége felé megsokasodó kritikák sorát az Örs vezér tere környékét rettegésben tartó banda ügye indította el, talán azért is, mert nem csak verbális zaklatásról volt szó: megütöttek járókelőket, fiatal lányokat tepertek le, rugdostak meg és raboltak ki. Ezután sorra tették közzé az olvasói leveleket az ezeket szorgalmazó portálokon, többek között a Nyugati pályaudvar, a Blaha Lujza tér, a Nagyvárad tér, az Astoria, a Kálvin tér, a Madách tér és a Corvin negyed tarthatatlan közállapotairól, de még a jól szituált Újlipótvárosról is. A beszámolók félelmet, undort, megaláztatást és tehetetlen dühöt tükröztek.

Pályaudvari veszélyek
A Kelenföldi pályaudvarral kapcsolatban is számos panasz érkezett. A beszámolók szerint azokra csapnak le legszívesebben, akik megállnak vonat- vagy BKV-jegyet venni az automatáknál. Egy 45 esztendős férfit akkor támadtak meg, amikor fizetni készült: elmondása szerint az egyik kéregető elkezdte őt fogdosni, majd szidalmazta, fenyegette, és biztatta, hogy üsse meg. Mindez délben történt a bekamerázott aluljáróban. A megrémült férfi végül futásnak eredt, és szerencsére meglátott egy rendőrt.


Megérkezett a segítség
Az utasok egyrészt a hatóságoktól vártak megoldást, másrészt a BKV–BKK párost tették felelőssé, szerintük ugyanis azok helyszíni biztonsági szolgálata nem végzi el a dolgát. A közlekedési cégek azonban úgy vélik, nem az ő feladatuk az utasok biztonságáról gondoskodni. – Már februárban, amikor kineveztek, tömegével fetrengtek az emberek a kelenföldi vasúti aluljáróban, és több bejelentés is érkezett hozzánk – számolt be a korábbi helyzetről Kozma Levente. Az Újbudai Közterület-felügyelet igazgatója ezért nagyszabású, közterületi jelenlétre épülő akciót indított, aminek köszönhetően látványos változás történt az aluljáróban. A napi öt-hat bejelentés heti egy-kettőre csökkent; lapunk munkatársa többszöri látogatásai idején nem látott fekvő, részeg vagy kéregető személyt a pályaudvari aluljáróban.
– Ha ezt az állapotot fenn tudnánk tartani, az kiváló eredmény lenne. Naponta járunk ki ellenőrizni, több közös akciót szerveztünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a rendőrséggel, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal is – mondta el Kozma Levente. – Ezek során szociális segítséget ajánlunk a hajléktalanoknak, amit sokan elutasítanak. Ez azonban már nem csupán rendészeti, hanem szociális kérdés is – tette hozzá a vezető, aki szerint a közterület-felügyelő intézkedési jogköre ugyan korlátozott, ám kéregetés, zaklatás és közterületi alkoholfogyasztás esetén is tudnak intézkedni. A „közteres” figyelmeztethet, helyszíni bírságolhat vagy feljelentést tehet, utóbbi alapján szabálysértési eljárás indítható.
Kozma Levente hangsúlyozta: a hatalmas átmenő forgalmat bonyolító csomópontok vonzzák a koldusokat és a deviáns személyeket. – A kelenföldi aluljáróban is működtek visszatérő csoportok, de úgy néz ki, sikerült elüldözni őket – tájékoztatott az igazgató, aki szerint nem titok, hogy ezek az emberek mindig a kisebb ellenállás felé mozdulnak el, így azokon a közterületeken, aluljárókban kötnek ki, ahol mérsékeltebb a szigor.


Több a rendőr a környéken
A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) írásban válaszolt lapunk kérdéseire. Eszerint a közterületen elkövetett bűncselekmények száma csökkenő tendenciát mutat a XI. kerületben, ugyanakkor figyelemmel kísérik a lakosság szubjektív biztonságérzetére vonatkozó visszajelzéseket. Ezért a BRFK állandó rendőri jelenlétet rendelt el a főváros több kiemelt pontján, köztük a Kelenföldi pályaudvaron és környékén. „A rendőrökhöz bárki fordulhat, minden bejelentésre azonnal reagálnak, és bűncselekmény vagy szabálysértés gyanúja esetén haladéktalanul intézkednek” – szól a válaszlevél, amely arra is kitér, hogy a legjobb, ha a sértettek a helyszínen értesítik az ott állomásozó rendőröket, vagy felhívják 112-es segélyhívó számot.
Az Újbuda Közterület-felügyelet vezetője, Kozma Levente azt kéri, ha valakit atrocitás vagy kellemetlen élmény ér, ne a Facebookra posztolja ki a történetet három nap múlva, hanem rögtön szóljon a környéken szolgálatot teljesítő rendőrnek, illetve közteresnek. Ha ez nem sikerülne, akkor azonnal tegyen bejelentést a közterület-felügyelet elérhetőségein.

T. D.