Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Bizonyságlevelet kapott Újbuda

Újbuda   |   2014, április 29 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email
Simicskó István, a XI. kerület országgyűlési képviselője adta át az önkormányzati adósságátvállalás dokumentumát Hoffmann Tamásnak. Kitüntették a több mint három évtizede Újbudán szolgáló rendőrtisztet. Elfogadták az önkormányzat 2013. évi zárszámadását, díjazzák a családbarát vállalkozásokat, Daciát kapnak a katasztrófavédelmisek. Egyebek mellett ezekről döntött április 24-i ülésén a képviselő-testület.

Az ülés napirendjének tárgyalása előtt a kerület két újonnan megválasztott országgyűlési képviselője, Simicskó István és Szabolcs Attila köszönte meg az újbudaiak támogatását és tette egyértelművé, hogy minden erejével a városrész további fejlődését fogja szolgálni. Beszéde után Simicskó István a több mint 94 millió forintnyi önkormányzati adósságátvállalás kormányzati dokumentumát – a Bizonyságlevelet – adta át Hoffmann Tamásnak. Ezt követően a polgármester gratulált a honatyáknak, illetve köszönte meg eddig segítségüket és fejezte ki szándékát a további sikeres együttműködés reményében.

Hagyományosan Szent György napjához kapcsolódóan adták át az „Újbuda közbiztonságáért" kitüntetéseket, amellyel idén Busch Ferenc tűzoltó főhadnagyot, illetve a XI. kerületi rendőrkapitányságon 31 éve szolgáló Trombitás Zsolt rendőr őrnagyot jutalmazták.

Az önkormányzat 2013. évi zárszámadása kapcsán a polgármester kijelentette, a helyhatóság tavaly minden kötelező és önként vállalt feladatának eleget tett, az intézmények zavartalan működése biztosított volt. A gazdálkodás kiegyensúlyozott maradt, likviditási probléma nem adódott, így likviditási hitel felvételére sem volt szükség. Sőt, a költségvetésben 984 millió forint szabadon felhasználható pénzmaradvány keletkezett.

Hoffmann Tamás elmondta, ebből az összegből idén szinte minden ágazatnak jut a költségvetésen kívüli pluszforrás. Példaként a háziorvosi rendelők renoválását, nyári napközis táborok, valamint különböző képzések támogatását, intézmények korszerűsítését, eszközbeszerzését, iskolák nyílászáró cseréjét, sportpályák felújítását említette. Hozzátette, az elfogadott büdzséhez képest jóval több pénz jut park-, út- és járdaépítésre is.

Az előre tervezett összeghez képest 30 millióval nagyobb összeg fordítható nyugdíjasok gyógyszersegélyére, 15 millióval többet kap a szociális ágazat, 10 millióval emelkedik a kerékpárutak építésére szánt keret, míg a környezetvédelmi alapba 8 millióval jut több. Jelentős tételt jelent még a gyermek-egészségügyi centrum júniusban várható ingatlancseréjével kapcsolatos ÁFA- tartalom is.

A zárszámadás vitájában Budai Miklós kifejtette, revideálják korábbi véleményüket és most már választási költségvetésnek tartják az idei büdzsét, hiszen több száz millió forintot osztogatnak szét.

Újbuda Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy a kerületben működő vállalkozásokat a családbarát működés és szemlélet kialakítására ösztönözze. Ennek értelmében a képviselő-testület úgy döntött, hogy a „Rugalmas munkahelyek, családbarát Újbuda” című TÁMOP pályázat keretében létrehozza a „Családbarát vállalkozás Újbuda” címet. Az elismeréssel azokat díjazzák, akik szem előtt tartják a családbarát vállalkozás kritériumrendszerének megvalósulását, beépítve azt vállalati filozófiájukba.

Az önkormányzat évente legfeljebb három elismerő címet adományoz, a címeket egy kis­, egy közép­, és egy nagyvállalkozás nyerheti el. A címhez járó díjazásra az önkormányzat - költségvetésének terhére - összesen 1 millió forintot biztosít (kisvállalkozó 500 ezer, középvállalkozó 300 ezer, nagyvállalkozó pedig 200 ezer forint összegű pénzdíjban részesül). Az átadás minden év november 11-­én, a Kerület Napján lesz. A címet elnyerő vállalkozás két évig jogosult a Családbarát vállalkozás Újbuda logó használatára.

A testület döntése értelmében újabb műfüves focipályák épülhetnek az MLSZ Országos Pályaépítési Program VIII. keretében. Egy-egy az Újbudai Grosics Gyula Sport Általános Iskolában, illetve az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskolában, kettő pedig az Újbuda Sport Centrumban.

Ellenszavazat nélkül támogatták a képviselők a Dél­budai Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének kérését, hogy az önkormányzat 2014. évi költségvetésében a szervezet eszközfejlesztésére szánt 5 millió forintból beszerzendő eszközöket (egy Dacia Duster típusú autót, illetve egy klímaberendezést) az önkormányzat vásárolja meg és azokat térítésmentesen adja át a Dél­budai Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak.

V.L.