Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 18. csütörtök, Andrea, Ilma

Beton padok a Duna-parton

Újbuda   |   2015, június 4 - 14:29
Nyomtatóbarát változatSend by email

Duna-parti ülőalkalmatosságok is készültek az idei BETON kurzuson a Műegyetemnél. Az ötödik alkalommal meghirdetett programban hat felsőoktatási intézmény hatvan diákja vett részt és készített beton alkotást.

Akadálymentesített Braille-graffiti, újragondolt Demszky­-karók, urbánus közmondások a járdán, padok a Duna-parton, fűszernövényes oszlop a street food kedvelőinek - ilyen alkotások készültek az idei BETON kurzuson. Az S’39 Hibrid Design Manufaktúra tervezőinek irányításával hatvan egyetemista ismerkedett a beton kreatív felhasználási módjaival. Építész, mérnök, forma- és bútortervező, valamint képzőművész hallgatói csapatok alakultak és a „megosztás/sharing” mottó jegyében készítettek köztéri alkotásokat.

Az egyik csapat a Duna-partra készített ülőalkalmatosságokat Varga Dávid építész vezetésével. A diákok a Gellért fürdő Dunába ömlő csatornája mellett, a rakparton található „kificcenést” nézték ki maguknak. Úgy látták, hogy ez az ücsörgő a forgalmas budai alsó rakpart közvetlen közelében tele van adottságokkal, mégis szomorú, kihasználatlan kilátó. A csapat olyan helyet akart alkotni, ahol jó lenni. A „Ficcenés” projekt padjait együtt tervezték meg és öntötték ki a diákok; az alkotások a kurzus végén kikerültek a Duna-partra.

A BETON kurzus 2011-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen indult, de később más felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakoztak. Idén a BME, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói terveztek és készítettek köztéri alkotásokat betonból. A kurzus és a workshop non-profit kezdeményezés, amely a Visegrádi Alap, hazai cégek és szakemberek támogatásával, a szervezők és a diákok lelkesedéséből jött létre.