Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. vasárnap, Kornél, Soma

Bemutatóórán jártunk az újbudai „digitális okosiskolában”

Újbuda   |   2017, február 22 - 11:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ugyanakkora munkával hatékonyabban tanulnak a diákok a digitális pedagógia eszköztárának alkalmazásával, mint a kizárólag hagyományos, könyveken és munkafüzeteken alapuló módszerekkel. Emellett elsajátítják az alapvető digitális kompetenciákat is, így jobban boldogulnak a munkaerőpiacon. Erről szól a kormány Digitális Oktatási Stratégiája, és ezt valósítják meg néhány mintaiskolában a XI. kerületben.

„Most elővehetitek a tableteket! Írjátok be a táblán megjelenő jelszót!”. Nem egy informatikai felnőttképzésen, hanem az újbudai Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium „Smart School” tantermében járunk, ahol a nyolcadikosoknak éppen biológiaórájuk van. A tábla valójában egy nagyméretű LCD-képernyő, amelyen a gyerekek térben körüljárva, mozgásban látják a légzőszervek működését. Pillanatokon belül megértik a látottakat: a fontosabb szervek szerepét és működését. Az órából nem hiányozhat a tanultak számonkérése sem. Mindenki a saját táblagépén tölti ki a tanár által elküldött tesztet, „lesésre” nincs lehetőség, a rendszer mindenkinek más sorrendben teszi fel a kérdéseket.

– Ez a digitális pedagógia: a jók gyorsabban haladhatnak, miközben van idő arra is, hogy mindenki megértse az anyagot. A hatásos szemléltető ábráknak, 3D-s animációknak, YouTube-videóknak hála az óra tempósan pörög, így több idő marad a gyakorlásra és a tudás elmélyítésére – mondta Janurik Lajos, az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. ügyvezetője. Budapest XI. kerületében ennek az önkormányzati cégnek a feladata a tanárok digitális pedagógiai képzése, a rendszerhez szükséges eszközök, szoftverek telepítése és üzemeltetése, valamint a megfelelő digitális tananyagok felkutatása, fejlesztése. Eddig három iskolában valósították meg a feladatot; nemsokára további négy kerületi intézményben is ilyen órákon tanulhatják a gyerekek a matekot, magyart, biológiát, kémiát, fizikát vagy az idegen nyelveket. Az alkalmazott módszerekkel lényegében minden tárgy oktatása hatékonyabbá tehető. Újbuda úttörő szerepet tölt be a digitális pedagógia és a pedagógiai tananyagok fejlesztésében, amelynek meghonosításáról éppen a közelmúltban döntött a kormány a Digitális Oktatási Stratégia megalkotásával.

– Nagyon büszkék vagyunk a programban eddig közreműködő tanárokra, hiszen idejüket nem kímélve vettek részt a továbbképzéseken – mondta Janurik Lajos. Az ügyvezető szerint ennek az oktatási módszernek kulcsfontosságú eleme, hogy a tanárok jól boldoguljanak a digitális eszközökkel, maguk is ráérezzenek arra, milyenek a jó digitális szemléltető eszközök, tevékenyen részt vegyenek az tananyag és az óravázlatok fejlesztésében, együttműködjenek a gyerekek számára legérdekesebb órák kitalálásában.

– Az új eszközök alkalmazásától néhány kolléga kezdetben ódzkodik, ami nem csoda, mivel mi, idősebbek felnőttekként tanultuk a digitális nyelvet, amit a gyerekek már anyanyelvi szinten ismernek. Az a tapasztalatunk, ha az eszközöket és a képzést lehetőségként biztosítjuk, a tanárok maguktól is ráéreznek a digitális oktatás előnyeire. Nálunk már sorban állás van a Smart School tanteremért – mesélte Bánáti István, az iskola igazgatója.

– Újbudán az a filozófia, és ez jelenik meg a kormány Digitális Oktatási Stratégiájában is, hogy kizárólag akkor telepítünk eszközöket az iskolákba, ha a tanárokat is fel tudjuk készíteni a használatukra, illetve hozzáférést tudunk adni az oktatáshoz szükséges jó minőségű digitális tananyagokhoz. A képzés, az infrastruktúra és a tartalom csak együtt működőképes – vallja a kerületi tapasztalatok alapján az ügyvezető. Janurik Lajos hozzátette, találkoztak már szkeptikus pedagógusokkal, sőt, intézményvezetőkkel és szülőkkel is, ám a tanárokat általában meggyőzi a módszer ismeretátadási hatékonysága, valamint az, hogy jóval több idejük marad az órákra való felkészülésre. A digitális pedagógia ugyanis leveszi a vállukról a dolgozatjavítás és az adminisztráció terhét. – A szülők jellemzően azon aggódnak, hogy gyermekük ezentúl már az iskolában is „kütyükön játszik”, ám ez a feszültség hamar feloldódik, amikor rájönnek, ezek a tabletek csupán arra használhatók, amire valók: órai munkavégzésre, miközben a diákok az internetezés alapvető biztonsági szabályaival is megismerkednek – zárta szavait az Újbuda SMART 11 Nonprofit Kft. igazgatója.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kutyakötelességek kutyásoknak  

Újbudán több ezer kutyatulajdonos van. Kedvenceik érdekében és saját érdekükben is be kell tartani néhány alapszabályt, hogy békében éljenek környezetükkel.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.