Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Becsengettek a Nemzeti Tanévnyitón

Újbuda   |   2014, szeptember 1 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Két és fél hónapos vakáció után szeptember 1-én reggel nyolc órakor megkezdődött a tanítás az iskolákban. A kerületben negyven általános és középiskolában kezdődik meg az oktatás. A nemzeti tanévnyitó hivatalos ünnepsége a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában volt.

Csaknem 1,3 millió diák, közülük 219 ezer első évfolyamos kezdte meg az iskolát országszerte a 2014/2015-ös tanévben. Újbudán mintegy 1100 kisiskolás ült életében először iskolapadba.

A hivatalos nemzeti tanévnyitó a XI. kerületi Ádám Jenő Általános Iskolában volt, ahol Balog Zoltán az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy minden gyermek, minden első osztályos megjelenése az iskolákban egy újabb esélyt jelent a szülőknek, tanároknak, a köznevelést és az egész országot irányítóknak. Úgy véli, ha valódi értékek szerint nevelik a gyermekeket, akkor az iskola valóban nagy lehetőség lehet, hogy erősítsék a társadalom, a nemzeti közösség összetartó erejét.

A tanévnyitón Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere elmondta, hogy a kerületben mintegy negyven általános és középiskolában kezdődik meg az oktatás, ahol az intézmények hírnevét kiváló és felkészült pedagógusok alapozták meg és tartják fenn. Kiemelte, hogy az elsősöknek a tanévnyitó életük egyik legfontosabb eseménye, a nagyobbak pedig boldog izgalommal várják ismét a közösségi élményeket. Hozzátette: Újbuda folyamatosan fejlődő és népességszámban is gyarapodó kerület, különösen kedvelt városrész a kisgyermekes családok körében. Szerinte a kibővített bölcsődék és óvodák, a felújított iskolák és udvarok, a bőséges sportolási lehetőség, a megújult játszóterek, a korszerűsített rendelők, megszépült parkok, a közlekedés mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy Újbuda olyan barátságos kerület legyen, ahol jó élni. - A kerület is igyekszik segíteni a diákokat és a családokat, szeptember 1-én mintegy négyezer alsó tagozatos gyermek veheti át iskolakezdési csomagját - jelezte.

A most induló tanév 181 napból áll, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nappal kell számolni. A tanév rendje szerint az általános iskolákban október 10-ig fel kell mérni azon elsősök számát, akiknél az alapkészségeket fokozottan kell fejleszteni.

Az őszi szünet október 27-től 31-ig, a téli szünet december 22-től 31-ig tart. A tavaszi szünet 2015. április 2-án kezdődik, a vége április 7. A mostani tanévben is lesz fizikai állapot- és edzettségmérés, ezt 2015. január 5. és május 27. között kell megtartani.

A két tanítási nyelvű általános iskolákban a hatodikos és a nyolcadikos diákok idegen nyelvi felmérője június 3-án lesz, az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az angolt vagy németet első idegen nyelvként tanulók körében június 11-én tartanak felmérést.

Újbuda