Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

„Azon értem önmagamat tetten, hogy Újbudának díszpolgára lettem”

Újbuda   |   2017, november 16 - 09:43
Nyomtatóbarát változatSend by email
Több mint negyedszázada minden év november 11-én, a Kerület Napján adják át az Újbuda Díszpolgára címet, amellyel a kerületben élő kiemelkedő személyiségek teljesítményét vagy életművét ismeri el az önkormányzat. Idén a Klukon Edit–Ránki Dezső zongoraművész házaspár és Sándor György „humoralista” kapta meg a címet. Az eltelt évek során kitüntetettek sokféle módon élik meg díszpolgárságukat - derül ki cikkünkből.
Tavaly az Újbudán élő művészek közül Törőcsik Mari kétszeres Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg a díszpolgári elismerést. A Nemzet Színészéhez most aktualitás is kapcsolódik, hiszen ő az egyik főszereplő a 2009 óta szintén kerületi díszpolgár Mészáros Márta októberben bemutatott, Aurora Borealis – Északi fény című filmjében. Munka közbeni beszélgetéseiket Pataki Éva, a produkció egyik forgatókönyvírója szerkesztette kötetbe, ebben Törőcsik Mari így vall mesterségéről: „Azt szoktam mondani, színésznek születni kell, tehetség jó, ha van, de aztán meg is kell tanulni a szakmát, mert még a takarító szakmát is meg kell tanulni”.
A tudomány területéről tavaly Náray-Szabó Gábor vegyészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja lett Újbuda díszpolgára. Egyáltalán nem számított rá, mondta most lapunknak a professzor, aki közel hetven esztendeje él a Kosztolányi Dezső téren, és úgy ismeri a környéket, mint a tenyerét. Örül, hogy ismert utcák, ismert emberek veszik körül. Náray-Szabó Gábor úgy véli, közéleti tevékenysége, a Professzorok Batthyányi Köre elnökeként a konzervatív értékek melletti kiállása nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megkapja az elismerést.
Karinthy Márton Kossuth-díjas író, színházi rendező 2013-ban lett díszpolgár. – Ez elsősorban a Karinthy család közös díja. Ez a família régebbi, mint a kerület, 1920 óta itt élünk. Nagyapám, Karinthy Frigyes alkotói életét a Hadik Kávéház korszaka határozta meg, apám, Karinthy Ferenc világéletében a Gellérthegyen lakott, és engem is minden ideköt. A díszpolgári cím e közös sors visszaigazolása, lokálpatrióta voltunk méltatása – emelte ki az író-rendező.
Komoly megbecsülés volt Ferge Zsuzsa szociológus professzornak is 2006-ban az újbudai díszpolgárság. Mint hangsúlyozta: ez azt bizonyította, hogy valóban fontos az a szociálpolitikai és tudományos munka, amit egész életében végzett. A tudós Gazdagréten él lassan 15 éve.
A KÜRT Computer Rendszerház Zrt. vezérigazgatója, Kürti Sándor egy tízemeletes ház pincéjében kezdte vállalkozását, aztán beszállt egy Patyolat-fiókba: az egyik ajtón a piszkos ruhákat, a másikon a hibás adattárolókat vették át. A KÜRT Zrt. sokszor költözött, három évtized alatt bejárta Újbudát, mára pedig „technológiai hungarikumként” a világ vezető újságjaiban viszi Magyarország és a kerület jó hírét. A 2005-ben elnyert díszpolgári cím már akkor megerősítette Kürti Sándort abban, hogy jó úton jár vállalatával.
Bradányi Iván író-műfordító számtalan életrajzi könyv, több száz vers és slágerszöveg szerzőjeként vált ismertté. 2015-ben is versben ünnepelte díszpolgárrá avatását: „ …. a szívem szinte zúg és beleretten/ a fenti dátum nem tévedett ebben/ azon értem önmagamat tetten/ hogy Újbudának díszpolgára lettem”.
Újbuda