Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Az újbudaiak érdekében

Újbuda   |   2018, március 20 - 10:09
Nyomtatóbarát változatSend by email

Simicskó István honvédelmi miniszter és Szabolcs Attila képviselte Újbuda polgárait az elmúlt négy évben a magyar Országgyűlésben. Arra kértük őket, hogy értékeljék a most lezáruló parlamenti ciklust.

Szabolcs Attila: „a haza és a helyiek minden előtt”

Képviselő úr Albertfalva-Kelenvölgy, illetve Budafok országgyűlési képviselőjeként dolgozott az elmúlt négy évben. Mi volt az elsődleges célja?

Egyszerre igyekeztem képviselni a választókerületemben élők, illetve a határon túli magyar kisebbség ügyeit – utóbbit a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagjaként –, ezért is volt öröm számomra, hogy olyan kezdeményezések előremozdításában is részt vehettem, mint az Albertfalvi Keresztény Társaskör kárpátaljai gyerekeknek szervezett hon­ismereti tábora. Ami kifejezetten a választókerületemet illeti, sok közlekedéssel kapcsolatos probléma várt megoldásra, ami részben megtörtént, részben pedig folyamatban van. Ilyen az 1-es villamos pályájának meghosszabbítása vagy a 30-as vasút felújítása, ezek jelenleg is zajlanak, de a kelenvölgyi zajvédelmi fal kiépítésén is dolgozunk. A Budafoki út és a Szerémi út környezetében a lepukkant és már nem üzemelő ipari létesítmények helyén új lakóövezet létesül, hasonlóan a Kopaszi gátnál induló fejlesztésekhez. Ezek a beruházások majd újabb közlekedési fejlesztéseket hoznak magukkal, de azt hiszem, érdemes a kerületet egyben szemlélni. Egy lendületes, a fiatalokat vonzó, fejlődő kerületet építettünk az elmúlt években, igyekeztem ebben a munkában tevékeny részt vállalni.

Hogyan értékeli a most véget érő parlamenti ciklust?

Ha azt nézzük, hogy 2010-ben egy gazdasági válságból elindulva hová jutottunk, akkor csak pozitívan értékelhetünk. A fejlesztések, a béremelések, az államadósság csökkentése is komoly eredménynek számít. Nagyon sok feladat áll még előttünk, de összességében úgy látom, megalapoztuk az elmúlt években, hogy Magyarország nagyot léphessen előre.

Melyeket tartja a legfontosabb parlamenti döntéseknek Újbuda szempontjából?

Az egyik legfontosabb a jövőben fog megvalósulni: ez a dél-­budai centrumkórház létrehozása, ami nemcsak a kerületre, de az egész magyar egészségügyre hatással lesz. Büszkeség, hogy a Szent Imre Kórház vezető szerepet tölt be a főváros egészségügyi ellátásában, de további fejlesztésekre is sikerült forrásokat kapnunk. A kormány családpolitikai döntései, a családi adókedvezmények és az otthonteremtési támogatások Újbudán különösen érezhetőek voltak, hiszen nagyon sok fiatal él itt, akiknek egy része már szülőként is kedvezményezett. Ez a jövőépítés.

2018 a Családok éve Magyarországon. Miért fontos ez?

Ennek nemcsak elméleti, de gyakorlati jelentősége is van, hiszen Európa népessége évtizedek óta csökken. Ezt a tendenciát hosszú távon lehet csak megváltoztatni, véleményünk szerint észszerű családpolitikai támogatásokkal, nem pedig a más kultúrákból érkező bevándorlók letelepedésének ösztönzésével. Ezen a téren látszódnak is már az eredmények. 2010-ben egy családra 1,2 gyermek jutott, most ez a szám már a másfelet közelíti. Még mindig messze vagyunk a népességnövekedést kiváltó értékektől, de legalább azt elmondhatjuk, hogy végre megindult egy pozitív változás.

Képviselő úr a ciklus végén búcsúzik a parlamenti munkától, hogyan tovább?

Erről még korai beszélni. Egy biztos, nem kívánok teljesen visszavonulni a közélettől, a nemzetpolitika területén szeretnék tevékenykedni, igaz, nem olyan aktívan, mint ma. Remélem, minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy folytathassam a megkezdett munkát, segíthessem a határon túli magyar kisebbségeket. Most is rengeteg helyre hívtak. A következő hetekben Marosvásárhelyre, Torontóba, Dévára utazom az ott élő magyarok meghívására. Az utódomnak és a kerület vezetésének ezúton is sok sikert kívánok. Örülök annak, hogy a kerület valóban komoly változás útjára lépett az elmúlt években, és ha ez így folytatódik, akkor nemcsak a Belváros lesz Budapest gyöngyszeme, hanem Újbuda is büszkén viselheti ezt a címet.

Ön szerint mi a legfontosabb feladata egy országgyűlési képviselőnek?

Elsősorban az ország ügyeivel kell foglalkoznia, de azon belül természetesen képviselnie kell a választókerületének érdekeit. Korábban három cikluson át polgármester is voltam, így sokan továbbra is helyi ügyekkel kerestek meg fogadóóráimon. Egy biztos: a krédóm, amelyet bátran követhet bármelyik egyéni választókerületi országgyűlési képviselő, hogy a haza és a helyiek minden előtt.

Simicskó István: távlatokban gondolkodni

Hogyan értékeli a most véget érő parlamenti ciklust?

A kormányzat nagyon nehéz helyzetet örökölt 2010-ben, hiszen meg kellett küzdenie a pénzügyi csődhelyzet veszélyével és az eladósodás problémájával. Innen jutottunk el odáig, hogy a gazdaság az európai átlagot meghaladóan növekszik, a költségvetés pedig kiegyensúlyozott és megalapozott. Mindvégig arra törekedtünk, hogy politikánk hosszú távú, ciklusokon átívelő stratégiát kövessen, kiszámítható és stabil kilátásokat nyújtson a magyar embereknek, akiknek a képviseletét mindennél előbbre valónak tartjuk. Nagy hangsúlyt fektettünk a családok támogatására, kedvező családi adókedvezményeket biztosítunk, bevezettük a gyed extrát és a CSOK-ot is, amelyek a gyermekvállalás ösztönzését szolgálják. Az időskorúak megbecsülése érdekében megőriztük a nyugellátások értékét, és lehetővé tettük, hogy a nők negyven év munkaviszony után nyugdíjba vonulhassanak. Az elmúlt évek alatt 746 ezer új munkahelyet hoztunk létre az országban. De talán még ennél is fontosabb, hogy olyan biztonságpolitikai intézkedéseket hoztunk, amelyek a tömeges bevándorlás megállítására irányulnak. Ez utóbbi különösen fontos, hiszen a biztonság alapfeltétele a magyar családok boldogulásának.

Melyeket tartja a legfontosabb parlamenti döntéseknek Újbuda szempontjából?

Nehéz kiemelni az újbudai emberekért hozott döntéseket, hiszen a kormány intézkedései mindenkire vonatkoznak, a XI. kerületben élőkre ugyanúgy, mint a határmenti kis falvakban élőkre. Ugyanakkor nem mindegy, hogy a kormányzati fejlesztések hol valósulnak meg. Én magam is igyekeztem segíteni a döntésben, ha úgy láttam, hogy ez Újbudának az érdekét szolgálja. Fel sem tudnám sorolni, hány játszótér, közösségi tér, sportlétesítmény, egészségügyi, oktatási és egyéb intézmény újult meg vagy jött létre, emellett javult a közlekedés, és jól működő szociális hálózat is segíti az itt élők boldogulását. Bátran kijelenthetem, hogy Újbuda a legdinamikusabban fejlődő városrész, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a magánszektor érdeklődését is felkeltette. Egyre több cég talál otthonra a kerületben, budai viszonylatban itt emelkedtek a leginkább az ingatlanárak, és itt épül a legtöbb lakópark is.

Országgyűlési képviselőként mi volt az elsődleges célja?

Mióta a választópolgárok bizalmából az újbudai emberek érdekeit szolgálhatom, azóta polgármester úrral azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy közösséget építsünk. Ma már szinte minden kerületrésznek van saját ünnepe, és nagyobb rendezvényeket is szervezünk a Bikás parkban évente két-három alkalommal. Vannak sport­események, kulturális rendezvények és szociális alapon évente több alkalommal is igyekszünk kedvezményes vásárt tartani, ahol a piaci árnál olcsóbban juthatnak burgonyához, árvácskához, muskátlihoz, fenyőfához a rászorulók.

Mit tekint az országgyűlési képviselő legfontosabb feladatának?

Egy országgyűlési képviselő feladata szerintem az, hogy távlatokban gondolkozzon. Hogy az itt élők szempontjait figyelembe véve kormányzati ciklusokon átívelő döntéseket hozzon és segítsen elő. Nagyon hálás vagyok azért, hogy már két alkalommal is bizalmat szavaztak nekem a választópolgárok, és felhatalmaztak arra, hogy én képviseljem az érdekeiket a parlamentben. Ez nagyon felemelő érzés. Köszönöm mindenkinek!

(Újbuda)