Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Az ősnemesi Kállay-család portréiból nyílt kiállítás a portrétárban

Újbuda   |   2016, november 1 - 10:21
Nyomtatóbarát változatSend by email

A nagykállói Kállay-család portréit és azon keresztül a család történetét bemutató kiállítás nyílt a Bartók Béla úton a Nemzeti Portrétárban október 27-én. A kiállítás egyedülálló, eddig soha nem publikált műveket tekinthet meg a közönség.

A nagy múltú Kállay család eredetét a száznyolc ősnemzetség egyikéből, a Bolok-Simián nemzetségből veszi, amit XIII. századból származó oklevelek is tanúsítanak. A Nagykállóról származó család számos ősére büszke lehet, Kállay Pál Mátyás király kamarása volt, kiskállói Vitéz János Tomori Pál oldalán harcolt a mohácsi ütközetben, Kállay Béni az Osztrák-Magyar Monarchia közös pénzügyminisztere, Kállay Ida pedig Illyés Gyula édesanyja volt. Akadt még köztük akadémikus, pénzügyminiszter, lelkész, orvos és politikus is. A család ma is élő tagjai szerencsésnek érzik magukat, hogy egy Kállay-ház tagjai lehetnek és szüleiktől kapott útbaigazítások eredményesek voltak. Egy rokon szerint Kállayinak lenni egyszerre első és utolsó is, azt jelenti, hogy először kell érkezni és sokszor utoljára távozni. A család igyekszik továbbvinni az ősi értékeket, a hagyományokat, a tanulást, a vallást, a műveltséget, hogy felmenőikhez méltó életet élhessenek. Kállayak történetéről és a híres felmenőkről Kállay Ilona beszélt a megnyitón.

Az eseményen részt vett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Hoffmann Tamás polgármester és Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára is. Varga Mihály szerint ismerni kell a múltat ahhoz, hogy optimistán tekintsünk a jövőre és talán kis lépés Magyarországnak a Kállay családfa felkutatása, de nagy lépés egy történelmi családnak visszaadni a megbecsülését. Szerinte a Kállay család a folyamatosság képviselője, a nemesi példák a történelemben mindig is példát adtak közösségnek.

Reicher Péter a Nemzeti Portrétár Alapítvány főtitkára elmondta, Kállayak és a kutatók között személyes kapcsolat, kölcsönös segítőkészség is kialakult. Hozzátette, portrétár - önkéntesek és civil szervezetek segítségével - eddig 4100 portrégyűjteményt kutatott fel a történelmi Magyarország területén, így egyre több olyan személy arcképét lehet megismerni, akik életükkel, munkásságukkal részesei voltak a magyar történelemnek. A portrétár adatbázisából napi szinten 600 képet töltenek le a világhálón.

Szegedről érkezett a megnyitóra Szabó Tamás restaurátor, aki maga állította helyre Wellner Róbert Kállay Albert, Szeged szabad királyi város főispánja, a főrendiház élethosszig kinevezett tagja, a Lipótrend lovagja képét. A portrét kétszer nyolc hét alatt készítette el az akkoriban Rómában élő művész, akik alkotásáért 4000 koronát kapott. Ez napjainkban mintegy 8-10 millió forintnyi összegnek felel meg.

H. S.