Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 15. hétfő, Henrik, Roland

Az építészeti ízlést is befolyásolhatja a Mol Campus

Újbuda   |   2018, október 19 - 10:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A brit Foster + Partners építészirodával együttműködve készülnek a Mol Campus tervei a Finta és Társai Építész Stúdióban. A Kopaszi-gáton létesítendő székházról Finta József ügyvezetőt kérdeztük.

Mennyire alakíthatja át a budapestiek kortárs építészettel kapcsolatos vélekedését, ízlését, ha a Mol Campus elkészül?
A mai digitalizált világban minden változik: a családhoz, a munkához, az egész életünkhöz való hozzáállás, az ízlésünk. A Mol 2030-as stratégiáját tükröző elképzelések is ezt hivatottak alátámasztani. Ahogy Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató is elmondta, a székházban nem lesznek kiépített munkaállomások. Mindenki foghatja a laptopját, és helyet kereshet magának.

Az épület már számos vitát váltott ki – elsősorban a magasságát illetően –, holott még a tervezési munkák sem kezdődtek meg...
Való igaz, a történelmi Budapest látképét féltették a szószólók. Kétségtelen, a Hungária-gyűrűn belül lévő területek tele vannak szecessziós, eklektikus, néha Bauhaus jellegű épületekkel, amelyek közül több is műemlékvédelem alatt áll. Azzal én is egyetértek, hogy a gyűrűn belüli képet nem érdemes „megbontani”. A Kopaszi-gát azonban ezen a területen kívülre esik. A Mol Campus alapkőletétele előtt bemutatott videón is látszott, hogy a Parlament irányából nézve épphogy látható a székház csúcsa, az épület nagy részét kitakarja a Gellért-hegy.

Ön szerint lehet Budapesten 128 méteres épületet építeni? Esetleg ennél magasabbat?
A II. világháború idején a XIII. kerületben számos magas kémény leomlott. Azaz Budapest látképe nem volt mindig ilyen. Több 90–100 méteres épület is van a fővárosban, például a Váci út melletti rendőrpalota vagy a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épülete, a Parlament és a Bazilika. Tehát nem csupán az elmúlt évtizedek trendje a magasház-építés. A kollégáimmal viszont azt is valljuk, hogy Budapest vertikális konzisztenciájába az égbe törő toronyházak nem illenek bele.

Több hónapja zajlanak már az egyeztetések a londoni székhelyű vezető tervező céggel, a Foster + Partnersszel.
A Mol Campus projekt vezető tervezője a Finta és Társai Építész Stúdió részéről Fekete Antal. A brit partnerrel szorosan együtt kell működnünk. Mivel nincsenek egységes európai előírások a gépészetre vagy a tűzvédelemre, a brit kollégákat sokszor kell informálni a magyarországi követelményekről, mivel ők engedékenyebb szabályrendszerhez szoktak.


(Tóth Kata)