Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Az ELTE a legnépszerűbb egyetem

Újbuda   |   2014, szeptember 9 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mintegy 23 ezren jelentkeztek idén az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre és ezzel az ELTE lett a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény - hangzott el a közel 400 éves alma mater tanévnyitó szenátusi ülésén.

Idén a 380. tanév kezdődött el az Eötvös Lóránd Tudományegyetem. Az intézmény jogi karán tartott évkezdő ünnepségen - amelyen Hoffmann Tamás polgármester is részt vett - Dr. Mezey Barna az ELTE rektora az új rektori ciklus irányvonalait ismertette. Ezek között szerepelt a tudományegyetem értékeinek megőrzése, a nemzetközi felsőoktatási és tudományos versenytérben való helytállás, valamint a nemzeti küldetés teljesítése. A rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem az elmúlt években annak ellenére őrizte meg korábban megszokott színvonalát, tekintélyét és becsületét, hogy jelentősen csökkent a költségvetési támogatás, hogy kiszámíthatatlanná vált a felsőoktatást érintő oktatáspolitika és bizonytalan lett a szabályozási környezet.

Az évnyitón elhangzott, hogy 2014-ben minden ötödik felvételiző az ELTE-re jelentkezett, amivel az egyetem továbbra is az ország legismertebb és legnépszerűbb képzőhelye. Az ELTE-t választók tábora a felsőoktatásba jelentkezők 21,5 százaléka, közülük csaknem 13 ezeren jelölték meg első helyen az intézmény egyik szakát. A legtöbb diákot is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vette fel: szeptembertől 8800-an kezdhetik meg tanulmányaikat az ország legrégebbi felsőoktatási intézményében, maga mögé utasítva ezzel a Debreceni Egyetemet, illetve a Szegedi Tudományegyetemet.

Tanár szakokra a tavalyinál 10 százalékkal többet, közel 500 főt vettek fel idén. Az ország legjobb karának számító Bölcsészettudományi Kar fogadja a legtöbb (2303) elsőévest, a jelentkezők és felvettek száma pedig azt mutatja, hogy növekvő igény van a bölcsész- és jogi képzésekre - mondta a rektor. Az egyetem vezetője kitért arra is, hogy minél képzettebb valaki, annál kevésbé van kitéve a munkanélküliség veszélyének. Állítását statisztikai adatokkal is alátámasztotta, miszerint a nyolc általánost végzettek esetében 22 százalékos a munkanélküliségi ráta, az egyetemet végzettek körében pedig mindössze 3 százalékos. Mezey Barna szerint a jövő vitathatatlanul a tudásalapú társadalomé.

T.D. - ÚjbudaTV