Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Az első év

Újbuda   |   2020, október 15 - 10:02Nyomtatóbarát változatSend by email

Kerületünk négy alpolgármestere a ciklus első 365 napjának eredményeiről és kihívásairól.

Barabás Richárd
Nem volt egyszerű évünk. Átvenni egy város vezetését sosem egyszerű feladat, hát még egy világjárvány és gazdasági világválság kellős közepén… Az új városvezetés azonban kiemelt helyen kezeli a kultúrát: a terület alpolgármesteri szintre emelésével komoly figyelmet kapott, és a jelentős elvonások ellenére sem csökkent a támogatottsága. Lehetőséget teremtettünk a járvány által komolyan érintett szolgáltatók bérleti díjának mérséklésére, valamint egy újfajta pályázati rendszeren keresztül több mint 70 szervezet kulturális programját tudtuk támogatni. A kultúra nem luxus, hanem közös összetartó erőnk, amelyre még nagyobb szükség van a gazdasági, lelki és pszichés megpróbáltatások közepette. Ezért álltak át a kerület intézményei az online programokra, műsorokra, és tették ezen tartalmakat ingyenesen elérhetővé. Kiálltunk szimbolikus ügyek mellett, mert meggyőződésünk, hogy a kerület minden lakójának joga van a boldogsághoz, boldoguláshoz. Létrehoztuk a Bartók Kerekasztalt, amivel a már meglévő pezsgő belvárosi kulturális életet szeretnénk továbbfokozni. Ezen kívül pedig elhoztuk a Bikás parkba az ingyen megtekinthető ARC kiállítást, amivel egy országos szintű rendezvényt élvezhetnek a város lakói itthon, Újbudán.

Bakai-Nagy Zita

A járvány teljesen új helyzet elé állította a frissen választott önkormányzati vezetést. Nemcsak a kerület átvétele várt ránk, hanem egyebek mellett a szociális és pénzügyi problémákat is kezelnünk kellett. A kormány megszorító intézkedései közepette is fontosnak tartottuk, hogy lehetőségeinkhez képest idén is támogassuk a sportegyesületeket (50 millió forint), a civil szervezeteket (10 millió forint), valamint a környezetvédelmi célú projektek megvalósulását. Rendeletmódosítással megnöveltük a gyógyszertámogatás összegét, és újabb 20 készüléket vásároltunk a jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz. A felújítási pályázat részeként több mint 101 millió forintot adtunk a társasházaknak, ezen kívül a Zöld sziget pályázat keretében támogattuk a XI. kerületben élők környezetépítő tevékenységét. Folytatjuk a munkát a gondoskodó, zöld, sportos Újbudáért.

Hintsch György

„Vannak jó szelek s persze rosszak is,...” akár a Quimby refrénje jeligénk lehetett volna az elmúlt 1 évben.
Sok mindent terveztünk, kigondoltunk, megálmodtunk, de természetesen minden megváltozott a COVID-19 járvány világrengető megérkezésével. Ugyanakkor nem lehet ezt sem kifogásként, sem hivatkozásként említeni folyton, ha arról beszélünk, mit tettünk az elmúlt 1 évben.
Mert azt tudjuk, hogy "semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart."
Mindenféle válságtól, gazdasági nehézségtől, kormányzati elvonástól függetlenül a kötelességünk változatlanul ugyanaz: dolgozni egy tiszta, élhető, biztonságos kerületért!
A kerület mintegy 1.200.000 nm zöldfelületének és parkjának, 80 játszóterének karbantartása önmagában is jelentős költség számunkra. De kell, hogy folyamatosan fordítsunk felújításokra: 1583 nm járda, 7100 nm útkarbantartás, 4922 nm útpálya felújítás történt az elmúlt évben. A kihelyezett 2500 db szemétgyűjtő ürítését új QR-kód rendszerrel ellenőrizzük. Ebben nagyon fontos azonban a társadalmi felleősség-vállalás. A lakosság legyen partner abban, hogy ami rendezett, tiszta az az is maradjon! Bízom abban is, hogy egyre többen találkoznak majd a közterület-felügyelőkkel és parkőrökkel. Munkájukat a kerületben 121 db térfigyelő kamera egészíti ki, ezek bővítése mobil kamerákkal folytatódik. Az Önkormányzat saját céget hozott létre a parkolás felügyeletére, mely július 1-jétől működik. Az Újbuda app felületen minden fontos eseményről tájékoztatunk, gyors és kényelmes információs felület bárki számára.
Törődünk az itt élők problémáival, meghallgatjuk a hozzánk fordulókat és mindent megteszünk azért, hogy ezt a munkát érezzék a mindennapokban.


Orosz Anna
A kerület csaknem harminc bölcsődéjében és óvodájában a pedagógusok, illetve nevelők elkötelezettségének köszönhetően a gyerekek ellátása folyamatos volt, nem történt tömeges megbetegedés, amihez hozzájárult minden dolgozó többszöri tesztelése, a protokollok kidolgozása, illetve hogy az önkormányzat folyamatosan biztosította a fertőtlenítőszereket, védőfelszereléseket, maszkokat. A Ménesi úti Pöttöm Bölcsőde egy, a Fonyód utcai Bóbita Bölcsőde két csoportszobával bővül még idén, így januártól több mint harminc kisgyerekkel többet várnak a kerület bölcsődéi.
A túlépítettség fékezése érdekében felülvizsgáltuk és szigorítottuk Szentimreváros, Lágymányos, Gellérthegy építési szabályzatát, 40 százalékkal csökkentettük a Buda Gardens telek beépíthetőségét, változtatási tilalmat rendeltünk el két madárhegyi telek esetében. További felülvizsgálat indul el a Duna-part túlépítettséggel leginkább érintett térségeiben. Célunk, hogy észszerű léptékű beruházások párosuljanak megfelelő infrastrukturális fejlesztésekkel. Hamarosan lezárul a kelenvölgyi építési szabályzat régóta húzódó felülvizsgálata.
A Galvani híd nemcsak Újbuda, hanem a főváros egyik legfontosabb fejlesztése a következő években. Tárgyalásokat kezdeményeztünk a kormánnyal annak érdekében, hogy a XI. kerületi lakók érdekeit érvényesítsük a beruházás során, például a Duna-part rehabilitációjával, P+R parkolók építésével, a zaj- és porvédelem biztosításával, zöld felületek fejlesztésével.
Átfogó tanulmánnyal alapoztuk meg a jövőbeni kerékpáros fejlesztéseket. Célunk az, hogy a gyalogos, a közösségi és az autós közlekedés ne egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő közlekedési módok legyenek, biztonságosan és kényelmesen juthasson el bármelyik kerületi család a piacra, munka­helyre, iskolába, óvodába. Első lépésként szervizpontokat és kerékpártámaszokat helyezünk ki, biztonságosan kerékpározható útszakaszokat jelölünk ki, és újakat tervezünk.
A kerület számára nagyon fontos értéket képviselő, a vírus miatt bajba jutott intézményeket támogatunk számukra jelentős tételekkel. A magánbölcsődék támogatásáról szóló nyáron kiírt pályázat szerződéskötései jelenleg folynak. Szeptemberben jelent meg a kerületi szakkollégiumok támogatásáról szóló kiírás, 23 szakkollégiumból 14 pályázott támogatásra.
Elkezdődött Újbuda Településfejlesztési Koncepciójának megújítása (a legutóbbi 2005-ben készült). A tervezőmunka a következő fél évben fog zajlani, utolsó hónapjaiban kerül sor a társadalmi egyeztetésére. A megújítás körülményei elismerést váltottak ki szakmai körökben: a kerület vezetése felkészülten, konkrét elképzelésekkel érkezett, ezek mentén alakítják ki a tervezők a koncepció tartalmát. Szakemberek széles spektrumát hívtuk meg egy munkaindító műhelybeszélgetésre, hogy a koncepció a legmodernebb szakmai elképzelések mentén valósulhasson meg.