Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Az első Cseh Tamás Nap Újbudán

Újbuda   |   2014, szeptember 3 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szeptember 6-án rendezi meg az első Cseh Tamás Napot Újbuda Önkormányzata. A Kulturális Tizenegy Egyesület közreműködésével több mint tíz helyszínen, köztük a Műegyetem rakparton zajló eseményekkel emlékeznek meg a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművészről.

Cseh Tamás emléke ma is eleven: 2010-ben emlékkoncerten csendültek fel dalai a Sziget Fesztiválon, az ő nevét viseli a Bárka Színház egyik terme, Gyöngyössolymoson 2011 óta látható a domborműve. A zeneszerző, énekes, színész szobrát tavaly avatták fel a Szent Gellért téren, idén pedig Újbuda egy egész napot szentel az emlékének, amikor hagyományteremtő szándékkal megszervezi az első Cseh Tamás Napot. Az emléknap számtalan elismert művész és a Kulturális Tizenegy Egyesület bevonásával jön létre, a közigazgatás és a civil szféra, a kulturális intézményeket tömörítő egyesület között egyedülálló összefogással.

A nap programja a 2009-ben elhunyt zenész életműve köré rendeződik, az egyesület alkotói különféle módon gondolják tovább örökségét. A Műegyetem előtti nagyszínpadon kora délután gyerekműsorokkal indul az esemény. A Cseh Tamás Slam program részeként slammereknek szerveznek versenyt, az értékelésben zsűritagként Cseh András és Bereményi Géza is részt vesz. A könnyűzenei koncertek mind kapcsolódnak majd Cseh Tamáshoz, a délután folyamán fellép az Elefánt, Harcsa Veronika és a Bin Jip. A rendezvényt Palya Bea előadása zárja.
A színpadon kívül az egész Bartók Béla út is az előadóművész életéről, dalairól, hitvallásáról szól majd, az ott levő galériák, vendéglátóhelyek és művészeti egyesületek mind saját programmal kapcsolódnak be a nap történéseibe. Összesen 11 helyszínen várják az érdeklődőket. A galériákban az énekeshez kapcsolódó, általa ihletett kiállítások, installációk kapnak majd helyet. A Faur Zsófi Galériában Cseh Tamás rajztanári végzettsége kerül fókuszba, a Random Galéria pedig rendhagyó interaktív kiállítással készül – alkotóik a Jóslat című albumban szereplő Bereményi-szövegek inspirációja alapján készítik el munkáikat. A Mohában egy irodalmi est keretében a művésznek a magyar kultúrához, zenéhez fűződő viszonyáról tartanak kerekasztal-beszélgetést, neves előadók közreműködésével.
Lesz kérdezz-felelek műveltségi vetélkedő, dzsesszimprovizációk Cseh Tamásra, aki pedig maga is kedvet kap az éneklésre, akár színpadra is állhat a Kelet kávézóban Az én Cseh Tamásom című programon. A Gellért téren és a Gárdonyi téren sétálva zenélő pad vagy óriásgitár állítja majd meg a járókelőket, a Tranzitban indiános gyerekműsorral várják a kicsiket. A programok ingyenesen látogathatók, a rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre.

K.V.

Az első Cseh Tamás Nap Újbudán