Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Az egész kerület zászlóshajója lesz a Bartók-negyed

Újbuda   |   2022, július 12 - 08:49
Nyomtatóbarát változatSend by email
Az Európai Parlament több képviselője és uniós nagyvárosok vezetői előtt mutatkozott be a Bartók-negyed és az Insert program Strasbourgban. – Az uniós városközpontok fejlesztéséről szóló konferencián a résztvevők saját tapasztalataikat és elképzeléseiket osztották meg, egymás sikereiből és tapasztalataiból nyertek inspirációt – mondta el Barabás Richárd, Újbuda alpolgármestere.
Az európai városközpontok fejlesztéséről szóló konferencián a projektekben jártas városvezetők és -tervezők vettek részt. Barabás Richárd szerint a látogatás nagyon hasznos volt a XI. kerület szempontjából: nemcsak a Bartók-negyedet és az Insert programot mutatta be tapasztalt és elismert városfejlesztő szakembereknek és politikusoknak, de segítségükkel számos külföldi jó példát ismert meg és hozott haza Újbuda továbbfejlesztéséhez. A konferencián 18 országból több mint ezer látogató vett részt.
Barabás Richárd a konferencián arról beszélt, hogy az egyik legfontosabb munkafolyamat, amelyen jelenleg dolgozik, az a Bartók Béla úton és annak vonzáskörzetében található kulturális negyed fejlesztése.
Az Allee bevásárlóközpont 2009-es megnyitásával az akkori városvezetés döntési helyzetbe kényszerült: az önkormányzat nem szerette volna, ha a városrész „kiüresedik”, inkább feltöltötte kultúrával. Megnyíltak az első kulturális és közösségi terek, például a Hadik Kávéház, amelynek művészeti vezetője Bosznai Tibor lett, és a Faur Zsófi Galéria. Ekkor született meg az a kulturális városközpontról szóló rendelet, amely a kulturális tevékenységeket szabályozza a területen. Uniós támogatásból létrejött a B32 Galéria és Kultúrtér. Később civil szervezetek fogták össze az utca kulturális szereplőit és a kávézókat. – A folyamatosan készülő kutatásokból kiderült, hogy több száz kreatív ipari, dizájn, grafikai, programozói cég és építésziroda koncentrálódik a Bartók-negyedben. A gasztrokultúra szintén fontossá vált – tette hozzá prezentációjában az alpolgármester. Most ennek a koncepciónak a továbbfejlesztése zajlik a Bartók-negyed létrehozásával, egységes városnegyed-szabályozás kialakításával, amelynek során a kerület vezetése nagyban alapoz a lakosság igényeire és visszajelzéseire.
– Újbuda városszerkezete sokszínű, a kisvárosias Kelenvölgy éppúgy teljes jogú és fontos tagja a kerületnek, mint az albertfalvai vagy az őrmezői lakótelep. Ennek a rendkívül fragmentált kerületnek új és fontos zászlóshajója lesz a Bartók-negyed – mondta az alpolgármester. Ehhez kapcsolódóan az Európai Unió a UIA programon keresztül másfél milliárd forinttal támogatja a kerület kulturális fejlesztését. Ennek része például a Bercsényi utca 10. alatt készülő Adaptér létrehozása, amely új, kreatív közösségi találkozóhely lesz a kerületben. A támogatás részeként valósult meg a MU Színház tetőfelújítása, az Eleven blokk művészeti helyszíneiként szolgáló, önkormányzati tulajdonú kis szuterének, pincék rekonstrukciója pedig jelenleg is zajlik.
A projekt lényege különböző technológiák bevonásával és programok szervezésével közösségeket teremteni a kultúra köré. Így mindenki – legyenek sas-hegyiek, gazdagrétiek, vagy éppen más kerületek lakói – megtalálhatja azt, ami érdekli. Mindezt a jelenleg fejlesztés alatt álló Insert platform segíti majd, amely szeptembertől már elérhető lesz a felhasználók számára. Ezen a regisztráltak profilján látható lesz, hogy milyen erőforrásokkal, képességekkel, eszközökkel, helyszínekkel rendelkeznek, és ezekre lehet közvetlenül rákeresni. Például, ha valaki fotós workshopot szeretne tartani, akkor létrehoz egy kezdeményezést az applikációban, és jelzi, hogy ehhez mikor, milyen helyszínre vagy eszközre van szüksége. A rendszer összeköti az egymást kereső felhasználókat.
A Bartók-negyed prezentációja kapcsán az újbudai delegáció több hasznos külföldi gyakorlatot is megismert: például a svédországi Lund, valamint a lett és az észt főváros, Riga és Tallinn városfejlesztési koncepcióját. Kiderült, hogy Újbuda és Tallinn egyik kerületének problematikája és stratégiája több ponton is egyezik. Az észt várost a tengertől, Újbudát a Duna-parttól egyaránt egy-egy rozsda­övezet választja el. A tallinni városvezetés több mint tíz éve dolgozik azon, hogy az odalátogatók és az ott élők a tengerpartot is élvezhessék. Újbuda a folyópartot szeretné elérhetővé tenni.
– A konferencia megerősítette a Bartók-negyeddel és a UIA projekttel kapcsolatos egyik legfontosabb vezérlő elvet – tette hozzá végső konklúzióként Barabás Richárd. Egy 21. századi városfejlesztési koncepció akkor működik jól, ha a kezdeményezéseket nem hatóságilag, felülről érkező instrukciók, hanem alulról jövő javaslatok határozzák meg. Ha odafigyelünk arra, mit akarnak a kerület lakói, mi pedig azon dolgozunk, hogy segítsük ezek megvalósulását.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.