Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. hétfő, Magdolna

Az eddigieknél látványosabb lesz a tűzijáték augusztus 20-án

Újbuda   |   2017, augusztus 11 - 13:45
Nyomtatóbarát változatSend by email

Látványosabb tűzijátékkal, színes programokkal és a biztonsági szempontok kiemelt kezelésével készülnek augusztus 20-ra.

Az ünnepi események már augusztus 19-én kezdődnek: immár nyolcadik alkalommal nyílik meg a Magyar Ízek Utcája, amely a Várkert Bazártól egészen a Szilágyi Dezső térig várja a gasztronómia iránt érdeklődőket. Idén is bemutatják és megkóstolható lesz Magyarország Tortája és a Szent István napi kenyér, számtalan Kárpát-medencei gasztronómiai különlegesség, számos kézműves termék, pálinkaféle, magyar halkülönlegesség, házi sör jelenik meg, és malacot is sütnek nyárson a Duna partján. A Magyar Ízek Utcája idén vendégül látja a V4 nemzeteinek gasztronómiáját, a látogatók a magyar ízek mellett ismerkedhetnek a lengyel, cseh és a szlovák étel és italkülönlegességekkel.

Augusztus 20-án reggel fél 9-kor a Kossuth téren kezdődik az ünnepi program, ahol Áder János köztársasági elnök mond beszédet, és itt avatják fel a frissen végzett honvédtiszteket is, akiket Simicskó István honvédelmi miniszter köszönt.

Délelőtt látványos légi és vízi parádé várja az érdeklődőket a Duna-parton, valamint ingyenes lesz a belépés az Országházba, ahol a Szent Koronát, a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot lehet megtekinteni. Délután 14:30-kor kezdődik a Kenyéráldás a Szent István szobornál, 17 órától ünnepi szentmise lesz a Szent István Bazilikánál, majd a Szent Jobb körmenet a Szent István tér-Zrínyi utca – Október hatodika utca – József Attila utca – Széchenyi tér – Zrínyi utca – Szent István tér útvonalon.

Az eddiginél látványosabb programot kínál majd a tűzijáték este 9-kor. Környezetvédelmi, biztonsági szempontból új helyszínről: az Országház előtti Duna szakaszról, a Margit híd és Lánchíd között három uszályról, valamint a Lánchídról lövik ki a tűzijáték rakétáit. A Dunán mintegy 1000 méter szélességben, illetve a Lánchídról fellőtt rakétákat legjobban a Duna két partján, a Margit híd és Lánchíd közötti rakpartokról lehet majd látni.

- A tűzijáték telepítése augusztus 14-én kezdődik, majd folyamatosan zajlik több helyszínen a biztonsági előírások maximális figyelembevételével. Csak a telepítést 30 pirotechnikus végzi, ám az ünnepi tűzijáték előkészítésében további 25-30 szakember is részt. A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomásra leállítható – mondta Kara Ákos a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.

Újbuda