Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. hétfő, Fatime

Augusztus 20. – idén az Erzsébet hídról is lőnek fel tűzijátékot

Újbuda   |   2016, augusztus 3 - 11:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról is lőnek fel tűzijátékot az augusztus 20-ai ünnepségen. A fokozott biztonsági intézkedések miatt a megszokottnál több rendőr lesz az eseményen és több út lezárására is számítni kell.

Augusztus 20-án az államalapítást, az államalapító Szent István királyt ünnepeljük, és azokra emlékezünk, akik a történelem során védték Magyarországot, a magyar államiságot, a magyar hazát.

Az ünnepi tűzijáték mintegy 140 millió forintba kerül. Idén az Erzsébet híd északi járdáján kívül a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről és a Dunáról három pontonról lövik majd fel a tűzijátékot a pirotechnikusok. Bár rövidebb szakaszon lesz a tűzijáték, a látvány impozánsabb lesz a tavalyinál, az aláfestő zene pedig Szörényi-Bródy: István, a király című művéből lesz.

Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: az ünnepi programok biztonságos lebonyolítását a Honvédelmi Minisztériumban működő Operatív Törzs felügyeli majd, amelynek munkájában mások mellett a rendőrség, a mentők, a katasztrófavédelem, a meteorológiai szolgálat képviselői működnek közre. Több lesz a rendőr és a fokozott biztonság miatt több lezárásra is fel kell készülni, valamint minden olyan intézkedésre számítani lehet, amely a biztonságot szolgálja.

Az ünnepi program 8.30-kor kezdődik a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Ezután a honvédtisztjelöltek avatása következik. Délelőtt 10 órától délután 6 óráig idén is lesz parlamenti nyílt nap, ennek keretében egész nap ingyenesen lesz látogatható az Országház, és bárki megtekintheti a Szent Koronát. Augusztus 20. a Szent István-rendek átadásának is napja, A köztársasági elnök 11 órakor a Sándor-palotában adja át a kitüntetéseket. Délután családi programok, koncertek várják az érdeklődőket, este pedig a hagyományos tűzijáték a Duna-parton.

Újbuda /MTI