Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

„Atlantisz a múlt, nem tudunk róla semmit”

Újbuda   |   2018, június 20 - 13:05
Nyomtatóbarát változatSend by email

Atlantisz jövője címmel június 13-án nyílt meg az Újbuda Galériában Csordás Zoltán képzőművész kiállítása. A művész új, főleg monotípiákat, akvarelleket bemutató sorozata egy letűnt/eltűnt világnak állít emléket. A tárlatot Nagy Eszter művészettörténész nyitotta meg.

Csordás Zoltán képzőművész alapvetően sorozatokban gondolkodik már jó ideje. Rendkívül inspirálóak számára azok az apró, képről képre látható változások, amelyek egy témát alaposan és sokféle megközelítésben mutatnak be. A képzőművész legújabb művei Atlantisz legendás szigetét járják körül, amelyről Platón is úgy tartotta, hogy természeti katasztrófa következtében süllyedt el. A képeken vulkánok, hosszúkás görög stadionok, képzeletbeli tervrajzok, lépcsősorok láthatóak.
Csordás a festészet és a grafika határmezsgyéjén mozgó monotípiái fiktív módon mutatják be Atlantisz hatalmas királyságának elképzelt jövőjét, terveit. – Atlantisz a múlt, nem tudunk róla semmit a nevén és egy-két dolgon kívül – mondta lapunknak a művész. – Atlantisz jövőjéről pedig még kevesebbet tudunk, nagy kérdés, hogy létezik-e egyáltalán. Alapvetően a kultúra is valami ilyesmivel foglalkozik: a megörökölt múltat aktualizálja. Az Atlantisz jövője sorozatom tekinthető egyfajta felhívásnak is – tette hozzá Csordás Zoltán –, amelyben a művek a folytonosságot hangsúlyozzák és felhívják a figyelmet azokra a letűnt időkre, amelyek „újragondolva” a jövő számára tovább örökíthetőek.

(K. G.)