Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Átadták a Pro Medicina Újbuda Díjakat

Újbuda   |   2022, július 11 - 10:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Semmelweis-nap alkalmából Újbuda Önkormányzata idén is elismerte a kiemelkedő teljesítményt nyújtó kerületi egészségügyi dolgozók munkáját. A Pro Medicina Újbuda kitüntetésben, illetve polgármesteri dicséretben 2022-ben több mint tizenöten részesültek. Jelzésértékű, hogy a díjazottak közel fele szakdolgozó.

– A névsor magas szakmai színvonalat képvisel a szak­asszisztensek és asszisztensek körében éppúgy, mint a gyermek-, a házi- vagy a fogorvosok esetében – emelte ki köszöntőjében dr. László Imre polgármester, aki maga is orvos. Minden díj mögött hiteles életút áll, ami nem csupán a szakmai felkészültségben merül ki, az elismerésnek legalább ilyen fontos feltétele a betegek és a kollégák visszajelzése. – Az önök hitelességét a meggyógyult páciensek nagy száma igazolja – mondta Újbuda polgármestere.
Pro Medicina Újbuda kitüntetést kapott dr. Sziráki Katalin házi gyermekorvos és dr. Ablonczy Dalma Zsuzsanna felnőtt háziorvos. Megosztva kapta ezt az elismerést dr. Molnárné Chrenkó Ilona fogorvosi szakasszisztens és Rózsás Györgyné védőnő, valamint Kimmel Tibor Lászlóné, Lokodi Jolán Klára és Péter Ede Gáborné asszisztensek. Polgármesteri dicséretben részesült dr. Fazakas Eszter Lenke házi gyermekorvos, dr. Poór László Csaba felnőtt háziorvos, Kapcsosné Mamuzsich Krisztina Ida területi védőnő, dr. Farsang Csabáné dr. Kovács Mária reumatológus szakorvos, Nagyné Juhász Gabriella laboratóriumi szakasszisztens, dr. Ganczaugh Péter nyugdíjas felnőtt fogszakorvos, dr. Sztrilich Mónika nyugdíjas felnőtt fogszakorvos és dr. Takács Julianna nyugdíjas házi gyermekorvos.
A július 4-i ünnepségen minden egészségügyben dolgozónak megköszönték a betegekért, a segítségre szorulókért végzett kiemelkedő munkát.
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.