Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 23. hétfő, Dezső

Átadták a Gazdagréti Szivárvány Óvodát

Újbuda   |   2018, november 9 - 18:06
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az utóbbi három évtized egyik legnagyobb óvodai fejlesztése zárult le Újbudán. A teljesen átalakított Gazdagréti Szivárvány Óvodát november 9-én avatta fel Hoffmann Tamás polgármester és Simicskó István országgyűlési képviselő. A szalagot az óvoda 30. születésnapján vágták át.

Négy csoportszobával és százhúsz férőhellyel bővült a Gazdagréti Szivárvány Óvoda, így az idei tanévtől már 330 kisgyerek befogadására alkalmas az intézmény. Az eredetileg 1067 négyzetméteres kétszintes épület nyolc csoportszobájában korábban közel 200 óvodás fért el. Az épület most 647 négyzetméterrel gyarapodott, de nem csak méretében változott: a részben állami támogatásból, részben önkormányzati forrásból finanszírozott beruházásnak köszönhetően az óvodások jóval korszerűbb körülmények között tölthetik mindennapjaikat.

A férőhelyek kihasználtsága miatt a meglévő épületet nem lehetett hosszabb időre lezárni, ezért a kivitelezés a zavartalan és biztonságos óvodai neveléssel párhuzamosan kezdődött idén januárban. – A munkálatok során a régi bejárati és lépcsőházi részeket elbontották, újjáépítették az építészeti, elektromos és gépészeti rendszereket, megtörtént az akadálymentesítés és az energetikai korszerűsítés is – részletezte lapunknak Büki László, az önkormányzat városgazdálkodási igazgatója.

Megújultak a régebbi csoportszobák, öltözők, mosdók, mostantól padlófűtéses helyiségek várják az óvodásokat új berendezésekkel, bútorokkal és eszközökkel. Az egyéni fejlesztőszobák mellett a kényelmi szolgáltatásokat erősíti a tornaterem is, amely elősegíti a mindennapi testnevelést. A melegítőkonyhát modern gépekkel és berendezésekkel látták el. Ugyancsak megújult az óvoda leromlott játszóudvara: 27 vadonatúj gumiburkolatú játszóeszközt helyeztek el, ivókutak, párakapuk, új padok, mobilasztalok és székek kerültek ki, és kialakítottak egy mini-grundfocipályát. Újjászülettek a burkolt és a zöld felületek is, 42 fát és több mint 4000 díszcserjét ültettek, valamint összesen 3400 négyzetméter gyepfelületet hoztak létre automata öntözőrendszerrel.

– A gazdagréti beruházás az óvoda pedagógiai programjának megvalósulását, a gyermekek érdekeinek, fejlődésének segítését és a családokkal történő kapcsolattartást is támogatja – mondta lapunknak Győrffyné Molnár Ilona humánszolgálati igazgató. A négy új csoporthoz nyolc óvodapedagógus, négy dajka, két pedagógiai asszisztens és egy takarítói álláshely létesült. Intézményi szinten pedig egy újabb gyógypedagógus álláshely is létrejött a mind több sajátos nevelési igényű gyermek ellátásának elősegítésére.

– Legmerészebb álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen szép lesz, és ennyi perspektívát kínál nekünk az intézmény – fogalmazott a megnyitón Jánosné Szedlacsek Éva. Az óvoda vezetője elmondta: bár a kivitelezés során akadtak nehézségek, a felújítás rekordsebességgel készült el, a tanév megkezdése óta eltelt másfél hónapban pedig sikerült teljesen belakni és otthonossá varázsolni az épületet. Az intézményben jelenleg tíz csoport működik, két csoportszobát a környékre beköltözők miatti létszámnövekedés esetére tartanak fenn.

– A város fejlődése ezt a térséget különösen érintette, a már átadott és még folyamatban lévő ingatlanberuházások miatt is szükségessé vált a szociális ellátórendszer újragondolása, az intézmények fejlesztése. A mostani bővítés és korszerűsítés a tudatos, átgondolt fejlesztési koncepció mérföldköve – fogalmazott az átadón Hoffmann Tamás polgármester. Az óvodai intézményrendszer átalakítása nem új kezdeményezés a kerületben, 2011 óta tervszerűen bővítik és modernizálják az óvodákat, ilyen hatalmas volumenű beruházásra azonban évtizedek óta nem volt példa. – Öt hónap alatt teljesen megváltozott az épület jellege. Olyan, mintha a múltból érkeztünk volna a távoli jövőbe, pár hét alatt évtizedeket ugrottunk előre az időben – mondta Újbuda polgármestere.

– A régiek úgy tartották, hogy az egyetemek jelentik a bölcsességek házát, én viszont azt vallom, hogy az igazi bölcsességet már az óvodában elsajátítjuk – köszöntötte a vendégeket Simicskó István. Az országgyűlési képviselő Robert Fulghum amerikai írót idézve úgy fogalmazott, hogy a legfontosabb dolgokat, amit az életről érdemes tudni, már óvodában megtanuljuk: ne bántsuk a másikat, kérjünk bocsánatot, ha fájdalmat okoztunk, minden nap alkossunk valami szépet, a nagyvilágban óvatosan közlekedjünk, fogjuk meg a társunk kezét, ne szakadjunk el egymástól.

A köszöntő beszédek és az ünnepélyes szalagátvágás után egy csodálatos szivárványtorta következett, hiszen a gazdagréti óvoda újjászületése mellett ezen a napon ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját is. Az alkalomra fotókból és az ide járó gyerekek „aranyköpéseiből” összeállított kiállítással kedveskedtek a vendégeknek.

(Újbuda)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Streetball kupa Gazdagréten  

Idén első alkalommal kerül megrendezésre az Újbudai Streetball Fesztivál, melynek első állomása Gazdagrét volt a május 14-ei hétvégén. A viadalon nyolc csapat vett részt kettő korosztályban, és a nyárias napsütésben igazi közösségépítő, öröm kosárlabda zajlott a pályákon. A második állomás Őrmezőn volt, május 22-én, és a sorozat a Bikás parkban zárul május 29-én. A rendezvény szervezői Újbuda Önkormányzata, a Gazdagréti Közösségi Ház, a Kaptár, és az Újbuda Sportjáért. A streetball­sorozat fővédnöke Bakai-Nagy Zita alpolgármester és Keller Zsolt önkormányzati képviselő.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.