Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Asztrofizika játékosan

Újbuda   |   2019, április 16 - 12:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csillagképek, bolygórajzok, illusztrációk várják az érdeklődőket április 18-ától május 10-éig a B32 Galéria Trezor termében. Gévai Csilla író, illusztrátor Űrfürdő című kiállítása a Naprendszer és az univerzum témáját járja körül.

Gévai Csilla sokoldalú művész, íróként és illusztrátorként is számos gyermekkönyv alkotója. Legismertebb munkája, a Holdfényszüret bájos történetekkel és grafikákkal idézi meg egy város elfeledett boltjait, tereit, fürdőit. Izgalmas olvasmány az Amíg utazunk sorozat is, amelynek minden meséje Budapest ismeretlen, rejtett arcát fedi fel.

Az Űrfürdő című kiállítás távolabbról tekint rá városunkra, a Földre, az egész univerzumra. A gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló tárlat szabadkézi rajzai Naprendszerünk mellett különféle égitesteket, galaxisokat, ismeretlen és ismerős törpebolygókat, üstökösöket ábrázolnak. – Az első galaxisrajzom több mint tíz éve, Berg Judit Mesék a tejúton című könyvéhez készült – mondta lapunknak Gévai Csilla. – Azóta kísért a bolygótéma, gyakran kérnek tőlem színházak, sőt, csillagászok is az univerzum gondolatköréhez kapcsolható grafikákat. Fontos, hogy legyen „földlakó” identitásunk is, miközben az asztrofizikai ismeretünk napról napra bővül. Az egyetemes ökológiai tudásról, a Föld védelméről, a csillagközi életünkről is szeretnék mesélni – tette hozzá a művész.

(K. G.)