Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Amazon junior program Újbudán

Újbuda   |   2017, szeptember 21 - 10:37
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ha szeptember, akkor iskolakezdés és a különórák kiválasztása. Valami olyan sportot kellene találni, amit a gyerek élvez és tehetséges is benne. De vajon honnan tudhatná egy hatéves csöppség, mit próbálna ki szívesen, ha egyiket sem ismeri igazán?

Bánk Gergely – akit már bemutattunk a Pont magazinban –, az Amazon foci alapítója futsalt oktat nőknek Újbudán. Idén ősszel egy olyan innovatív ötlettel állt elő, amelyhez hasonló egészen biztos nincs az egész országban. A sokéves edzői múlttal rendelkező Gergő alapgondolata az volt, hogy ideális esetben egy gyereknek hetente háromszor kellene edzésre járnia. A legjobb, ha ezen a három alkalmon minden izomcsoportját megmozgatja. Az Amazon Junior programban hétfőnként 17 órától a hat-tíz éves lányok kézilabdaedzésen vehetnek részt, keddenként az állóképességet leginkább fejlesztő dzsúdó várja őket, míg csütörtökön a teremfocival ismerkedhetnek meg. Bánk Gergely úgy véli, ez a három mozgásforma tökéletesen kiegészíti egymást. A felsőtestet, az erőnlétet és a lábakat egyformán erősítik. Aki eljár mind a három edzésre, egészséges és sokrétű lesz.

Ez az időszak a lányok életében az első fázis: három sportágat űzhetnek egy időben, egy helyszínen az Amazon Futball Arénában (1116 Budapest, Fehérvári út 126–128.). Később, tízéves koruk körül következik a második fázis: miután a három sportág edzői közösen megbeszélik a szülőkkel és a gyerekkel a tapasztalatokat, eldöntik, hogy melyiket érdemes a továbbiakban űzni. A harmadik szakasz 14 éves kor körül érkezik: ekkor a trénerrel már arról konzultálnak, hogy a gyerek hobbiszinten vagy sportolóként folytassa tovább. Bánk Gergely elmondta: nem kell mindenkinek olimpikonnak lennie, a cél az, hogy boldog, egészséges, sportolni szerető gyerekek, majd felnőttek legyenek.

Szeptember 18-án indul az Amazon Junior program, és ebben a hónapban ingyenes. Szeptember 24-én, vasárnap 10 órától nyílt napot tartanak, ahol kézilabdát és futsallabdát is lehet nyerni. Az edzéseken kívül nagy hangsúlyt fektetnek majd a közösségépítésre is, kéthetente pedig minden sportágban versenyeket, tornákat hirdetnek, először klubon belül, nyárra pedig más egyesületek ellen. Mindhárom sportág edzője rendelkezik a megfelelő képzettséggel és nagy tapasztalattal. A kézilabdát Dósa Róbert, a dzsúdót Rajcsányi Gergő, a futsalt pedig Bánk Gergely oktatja. A trénerek egyetértenek abban, hogy nem egymással versenyezve tanítanak majd, hanem egymást kiegészítve, erősítve. A helyszínen kiváló körülmények között biztosítják mindhárom sportághoz a megfelelő eszközöket is. Így a lányoknak nincs más dolguk, mint hetente háromszor sportolni egy jót. Az Amazon Juniorok közé az elevenebb gyerekek is bátran beállhatnak, a családias hangulatú edzéseken a fair play szabályaira tanítják majd őket, de ez nem zár ki néha egy kis csibészkedést.

H. S.