Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. péntek, Bernát, Felícia

A XI. kerület mindent megtesz az Ukrajnából menekülőkért

Újbuda   |   2022, május 10 - 14:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda továbbra is minden segítséget megad az ukrajnai háború elől Magyarországra menekülőknek: szakadatlanul érkeznek az adományok, a kerület szociális és egészségügyi ellátásokat is nyújt. Egy cseh gyógyszertárhálózat a Vöröskereszt és Újbuda Önkormányzata közreműködésével küldött felszereléseket a frontkórházakba.

A cseh Lékárné Bonate gyógyszertárhálózat csaknem 28 millió forint értékű egészségügyi felszerelést juttatott el az ukrajnai sebesülteket ellátó frontkórházakba a Vöröskereszt segítségével. A fuvarozási költségeket megelőlegezte a segélyszervezet, de utólag a XI. kerület költségvetésének veszélyhelyzeti céltartalékából finanszírozták. – A műtős köpenyeket, gumikesztyűket, fertőtlenítőszereket a patikacég disztribútori hálózatának irodai dolgozói rakták teher­autóra – mondta el Varga Gergő önkormányzati képviselő. – A szállítmány április 25-én érkezett meg a Vöröskereszt miskolci raktárához, onnan a segélyszervezet továbbította az eszközöket ukrajnai kórházakba – tette hozzá Varga Gergő.

Az önkormányzat korábban már két, majd most a napokban egy kisbusznyi, egyebek közt higiéniai termékeket és élelmiszereket tartalmazó szállítmányt vitt a kárpátaljai Benére. A csomagokat az egyik ottani elöljáró, Vince István javaslata alapján állították össze a kerületi lakók és cégek adományaiból.
A segítségre valószínűleg továbbra is nagy szükség lesz, és a kerületben nem csak a lakók működnek közre ebben: az A38 Hajó például a Petőfi Rádióval közösen hirdetett meg gyűjtést. Az önkormányzati cégek, illetve kerületi vállalatok munkatársai is rendszeresen részt vállalnak a feladatokban.
A támogatás nem merül ki a tárgyi segítségnyújtásban. A kerületi önkormányzatot például négy Ukrajnából menekülő nigériai egyetemi hallgató is megkereste, hogy segítsen nekik tanulmányaik folytatásában, ők jelenleg egy újbudai családnál laknak. Mindannyian Kijevben tanultak, ketten orvostanhallgatók voltak, a másik kettő informatikai, illetve közgazdász szakra járt.
– Az is támogatást jelent az Ukrajnából érkezőknek, hogy a gyerekek ingyen étkezhetnek az újbudai gyermekintézményekben – emlékeztetett
Bakai-Nagy Zita alpolgármester a képviselő-testület márciusi döntésére. Jelenleg négy érintett gyermek jár újbudai óvodába, és a kerületi iskolákban is vannak menedékes státuszú tanulók (bölcsődések egyelőre nincsenek). A kormányzati előírásoknak megfelelően a családok egészségügyi ellátásban részesülnek, a szakrendelők mellett a védőnői szolgálatot is igénybe vehetik. Utóbbinál eddig két terhes kismama jelentkezett.
– Az önkormányzat és cégei, valamint az Újbudai Humánszolgáltató Központ, az Újbudai Szociális Szolgálat, a közösségi házak, a Szent Kristóf Szakrendelő és a katasztrófavédelem képviselőiből álló operatív törzs rendszeres értekezletein az aktuális tapasztalatok és információk alapján szervezik a menekülők támogatását – mondta el Bakai-Nagy Zita. Az újbudaiaktól érkező folyamatos segítségnyújtásért az alpolgármester külön köszönetet mondott.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.