Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

A világ piacai mindenkinek nyitottak

Újbuda   |   2018, május 22 - 16:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

A magyar vállalkozások külföldön is lehetnek sikeresek - derült ki a Spin-Off Klub legutóbbi pódiumbeszélgetésén, ahol lehetőségekről és buktatókról is szó volt.

Egyetértettek a Spin-Off Klub vendégei - dr. Weiszbart Tamás ügyvéd, a White Summers nemzetközi ügyvédi iroda partnere és budapesti irodájának vezetője, valamint Tamás Sebastian Magyar Nemzeti Kereskedőház innovációs igazgatója - abban, hogy cégalapításkor kiemelten fontos a csapatmunka, a célok pontos kijelölése és az oda vezető "út" pontos megtervezése.

Tamás Sebastian elmondta: a kereskedőházak elsősorban a piac pontos felmérésében, a kapcsolati tőke kiépítésében tudnak segíteni. A nagy nemzetközi cégek őket keresik meg, ha a helyi startupok között keresnek partnert. dr. Weiszbart Tamás kiemelte: a külföldi piacok meghódításakor különösen fontos, hogy már a kezdetektől legyen szakértő jogi tanácsadás, mivel az eltérő jogi környezet olyan buktatókat is rejthet, amelyre célszerű inkább előre felkészülni.

Egy nemzetközi piacon aktív vállalkozás beindításához nem feltétel a külföldi tapasztalat, mégis inkább olyanok vágnak bele, akik sokat utaztak, vagy külföldi tanulmányaik során ismerkedek meg az egyes országok kultúrájával, gazdaságával, piaci lehetőségeivel. Tamás Sebastian kiemelte: a kereskedőháznak nem célja a magyarok külföldre költözésének segítése, ellenkezőleg, inkább az úgynevezett „agyelszívás” ellen vannak. A magyarországi cégek ugyanis, világpiaci sikersességük ellenére, keresik a hazai munkaerőt, fejlesztve ezzel az itthoni tudásbázist.

B. GY.