Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A védőnők napja Újbudán

Újbuda   |   2018, június 15 - 10:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

A védőnő feladata igen sokrétű, tanácsot ad, felkészít, gyógyít. Munkájukhoz rengeteg türelem, odaadás és szeretet kell. Június 13-án őket ünnepelte a kerület.

A védőnők 1916 óta támogatják szakértelmükkel, tanácsaikkal a családokat a gyermekvállalás és -nevelés kérdéseiben. A Szent Kristóf Szakrendelő dísztermében rendezett ünnepségen Hoffmann Tamás polgármester édesapaként is köszönetet mondott és hangsúlyozta a védőnői szolgálat szerepét. Kiemelte védőnők szakmai felkészültségét, emberségességüket és a munkával járó felelősséget, hiszen egy új élethelyzetben, a családdá válás időszakában nyújtanak segítségét. Simicskó István országgyűlési képviselő a védőnői szolgálat egyediségét hangsúlyozta. - A több mint száz éve működő ellátási forma, igazi magyar sajátosság, amelyet pár éve Hugarikummá is nyilvánítottak. Egy évszázada, hogy felismerték, milyen fontos a családok támogatása, igaz akkor még másfajta problémákkal kellett szembesülniük, mint napjainkban - mondta. Úgy látja, a védőnői pálya azon ritka hivatások közé tartozik, amelyek az önfeláldozásról szólnak. - Ők oltalmat, biztonságot nyújtanak, emellett részt vesznek az oktatási-nevelési intézmények mindennapjaiban, az egészségfejlesztéssel összefüggő feladatok ellátásában is - fogalmazott Simicskó István.

Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő igazgatója a helyi adatokat vázolta fel. Újbudán jelenleg 46 körzeti védőnői állás van betöltve, az iskolai védőnők száma 16 fő, az összlétszámból 11 fő jelenleg gyesen van. - Számos olyan intézkedés történt az elmúlt években, ami miatt a védőnők szívesen maradnak Újbudán. A családbarát szemléletnek köszönhetően a gyermekvállalást is segíti az intézmény, így sok a fiatal és tapasztalt munkaerő a kerületben – fejtette ki.

Az eseményen az is elhangzott, hogy a védőnői szolgálat hamarosan új hellyel bővül, nyáron kezdik kiépítik a gazdagréti védőnői körzet intézményét. Végül a kerület vezetői minden résztvevőt 1-1 szál virággal, a több évtizede szolgálatban lévő védőnőket virágcsokorral és oklevéllel jutalmazták.

K. A.