Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 6. csütörtök, Brúnó, Renáta

A vállalkozások szerepe döntő a munkahelyteremtésben

Újbuda   |   2014, március 12 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Közös munkaügyi fórumot szervezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK), Újbuda Önkormányzata valamint a fővárosi Munkaügyi Központ. A harmadik alkalommal megtartott találkozó célja az volt, hogy naprakész információkkal és gyakorlati tanácsokkal lássa el a munkaerőpiacon szereplő mikro-, kis-, és középvállalkozásokat. Ezúttal a „Nők 40” és a startup mentorprogram előnyei, valamint a hátrányos helyzetűek és a fiatalok foglalkoztatásának támogatása került napirendre.

A munkahelyteremtés nehezen képzelhető el a munkáltatók támogatása nélkül, ezért arra van szükség, hogy rendszeresen tájékoztassuk a vállalkozásokat a foglalkoztatás bővítést segítő lehetőségekről - mondta a munkaügyi fórumot megnyitó Kerékgyártó Gábor, Újbuda kabinetvezető helyettese. Hozzátette: A kerületben 40 ezer vállalkozás székhelye található, ezek pedig a lakosság jelentős részének biztosítanak megélhetést. A feléjük való elköteleződés magától értetődő. Példaként említette, hogy az országban egyedüliként működtet a kerület saját állásközvetítő irodát, a frissen induló Senior Capital program pedig az 50 év felettiek munkaerőpiaci "eladhatóságát" és álláshoz jutását támogatja. Újbuda vezetése vállalkozói klubbal is segíti az érdekelteket a tapasztalatcserében.

Lőrincz Gergely, az Újbuda Prizma Kft. vezetője, a BKIK XI. kerületi tagcsoportjának alelnökeként arról számolt be, hogy az idei első fórum gyakorlatias tanácsokkal látja el a vállalkozókat a pályázatfigyelés, a munkaügyi ellenőrzések és az adózási változások terén. Ezen kívül a startup vállalkozások indításához és a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért indított kormányzati programról is tájékoztat - mondta.

A rendezvényen kiemelt figyelmet kapott a „Nők 40” program, amelyhez április 30-ig csatlakozhatnak a cégeknek. A nők 40 év szolgálati idejének megszerzését segítő program idén januártól szélesítette azok körét, akik után a munkaadók igénybe vehetik a nyugdíjba vonulás előtti időszakra vonatkozó bér- és járulékkedvezményeket. Ezzel tehát azok a nők juthatnak munkához, akiknek csak néhány év hiányzik a 40 éves munkaviszonyhoz.

A találkozón szó volt a munkaügyi kirendeltség új szolgáltatásáról, a Virtuális Munkaerő-piac Portál (VMP) működéséről. Ennek lényege, hogy az álláskereső feltöltheti önéletrajzát, a munkáltató pedig - szűrők segítségével - megtalálhatja a legmegfelelőbb munkaerőt az adatbázisból. A rendszer előnye, hogy a munkáltatók 35 ezer regisztrált álláskereső ellenőrzött, hiteles önéletrajza közül válogathatnak ingyenesen.

A fórum első szakmai előadásán a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége mutatkozott be. Kovács Patrik elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai GDP 1 százalékos kiesését okozzák a nem dolgozó fiatalok, ezért az EU és a G20-ak az ifjúsági munkanélküliség felszámolását tűzték ki célul. Úgy véli, a fiatalokat érintő súlyos munkanélküliség legfőbb oka, hogy Magyarországon megszűntek a kiszámítható életpályák, az ifjak tele vannak bizonytalansággal, hiszen a KKV-k sem tudnak számukra munkahelyeket teremteni. Ebből is következik, hogy körükben alacsony a vállalkozói kedv - mondta Kovács Patrik.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 03. 12.)

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.