Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 15. hétfő, Mária

A turisták is szeretik a tematikus utcákat

Újbuda   |   2014, július 31 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) támogatja, hogy a fővárosban minél több tematikus utca jöjjön létre. A kamara a Bartók Béla utat is ilyen utcaként említi.

A BKIK létrehozta a Bevásárló és Tematikus Utcák (BUM) Nonprofit Kft.-t, amely koordinálja a vállalkozók közötti együttműködést, illetve lobbival segíti a tematikus utcák munkáját, újak létrejöttét - mondta el csütörtöki sajtótájékoztatóján Szatmáry-Jahl Angéla, a BKIK kereskedelmi tagozatának elnöke. A kamara szeretné elérni, hogy a turizmusba egyre inkább bekerüljön a kereskedelem, a vendéglátás, a kultúra a tematikus utcákon keresztül is.

Antal Attila, a BUM Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója szerint arra törekszenek, hogy színesedjen a tematikus utcák palettája, az összefogásban a vállalkozások mellett az adott környezetben élők is vegyenek részt. A kft. közvetíteni kíván az önkormányzatok és a vállalkozások között, illetve pályázati lehetőségekre hívják fel a figyelmet.
A nemzetközi tapasztalatok alapján a tematikus utcák hozzájárulnak a turizmus, illetve az ott működő vállalkozások forgalmának növekedéséhez - hívta fel a figyelmet az MTI szerint az ügyvezető igazgató, hozzátéve, hogy míg Bécsben 80 tematikus utca működik, addig Budapesten mindössze nyolc.

A BKIK honlapján megemlített tematikus utcák között szerepel a XI. kerületi Bartók Béla út is - mint "kulturális városközpont" - , emellett ide sorolják például a műkereskedelem színtereként ismert Falk Miksa utcát, a Ráday utcát mint „kultuccát”, a vendéglátó helyekkel teli Liszt Ferenc teret vagy a designra szakosodott Király utcát.

MTI/Újbuda

A turisták is szeretik a tematikus utcákat

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.