Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. szombat, Mátyás

A téli balesetekre figyelmeztet a rendőrség

Újbuda   |   2014, november 26 - 23:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

A látás és láthatóság ellenőrzésére figyelmeztet az ORFK baleset megelőzési kampánya. Az országos program része az ingyenes látásellenőrzés és világításvizsgálat, amelyet december 12-ig lehet igénybe venni.

- Rutinos autósoknak sem lehet elégszer elmondani, hogy télen másképp kell biztonságosan közlekedni – mondta Kozma Levente törzszászlós, a XI. kerületi Rendőrkapitányság munkatársa. Szerinte sokan nem kapcsolják fel a fényszórókat, "elfelejtenek" téli gumira váltani és csúszós, ködös időben nagyobb követési távolságot tartani. Úgy véli, a "hétvégi" sofőrök a legveszélyesebbek, de rutinos vezetőkkel is történnek balesetek az óvatlanság és a megváltozott időjárási körülmények miatt. Az ORFK ezért indított országos kampányt Látni és látszani címmel, melyben felhívja a figyelmet a téli közlekedés veszélyeire és az időszakos járműellenőrzésekre.

A rendőrség országszerte fokozott közúti ellenőrzéseket tart és figyelmeztetik az autósokat az esetleges szabálytalanságokra. - Mivel az autóvezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a látástól és láthatóságtól függ, a kampány is ezekre fókuszál - mondta Kozma Levente. Az akcióhoz csatlakozott szakszervizekben december 12-ig ingyen vizsgálják át a jármű láthatóságért felelős alkatrészeit, melyről igazolást is adnak. Rendőri ellenőrzéskor azonban ha valami eltér a szabályostól, az irat nem mentesít a szankció alól.

A program része az ingyenes látásellenőrzés is: az autósok a www.latnieslatszani.hu oldalon regisztrált optikusoknál szemvizsgálaton vehetnek részt. Gyenge fényviszonyok között, nappali körülményekhez képest csupán 5 százalékot érzékel a szem, ami éjszakai vezetésnél gyorsabban elfárad, a kontúrok elmosódottá válhatnak és a reakcióidő is nőhet. Fokozottan érvényes ez a 40 év felettieknél, akiknél a szem alkalmazkodó képessége egyre csökken.

T.D. - ÚjbudaTV

A téli balesetekre figyelmeztet a rendőrség