Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

A Székely Nemzeti Tanács elnöke Újbudán

Újbuda   |   2019, május 24 - 10:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Székely Nemzeti Tanács küldöttségét, Izsák Balázs elnököt, Dabis Attila külügyi megbízottat és Sobor Dávid ügyvédet Hoffmann Tamás polgármester és Csernus László önkormányzati képviselő fogadta.

Újbuda figyelemmel kíséri a határon túli magyarok sorsát, a testvérvárosi kapcsolatokon keresztül is számos együttműködés jött létre az elmúlt években – mondta a találkozón Csernus László. A képviselő arról is beszélt, hogy a kerületben minden évben, így idén is megünneplik a nemzeti összetartozás napját június 4-én, ezzel is hangsúlyozva a felelősségvállalást a határainkon kívül élő magyarokért.

Újbuda mindig kiállt a székelyek érdekeinek védelmében – emelte ki a tanácskozást követően Izsák Balázs. Emlékeztetett: a XI. kerületi önkormányzat évekkel ezelőtt az elsők között tűzte ki a székely zászlót, és állt a székelyföldi autonómia iránti törekvés mellé.

A Székely Nemzeti Tanács nemrég európai polgári kezdeményezést indított, amely a nemzeti régiók helyzetének javítását tűzte ki célul az Európai Unióban. Az ügy akkor kerülhet az Európai Bizottság elé, ha 2020. május 6-ig legalább egymillió uniós állampolgár támogatja. Izsák Balázs Magyarországon elsőként Újbuda polgármesterét kérte fel, hogy írja alá a petíciót. A kezdeményezés elindításához nélkülözhetetlen segítséget nyújtott Sobor Dávid ügyvéd, aki a kerületben dolgozik. Ezért is döntöttek amellett, hogy Újbudán indítják el az aláírások gyűjtését az anyaországban.

A kezdeményezés azt szeretné elérni, hogy az EU kohéziós politikájában kiemelt figyelemmel kezelje azokat a régiókat, amelyek nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságaikban eltérnek. A petíciót június végétől online is aláírhatják, akik támogatni kívánják a nemzeti régiók ügyét.

(D. B. S.)