Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

A rákos megbetegedések megelőzhetőek

Újbuda   |   2018, február 3 - 17:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Ingyenes rákszűrő vizsgálatokat tartottak pedagógusoknak a Dél-Budai Tankerületi Központban a Rákmegelőzés Világnapja alkalmából. Az egészségnapot a Máltai Szeretetszolgálat, Újbuda Önkormányzata és Szegedi Adrián háziorvos szervezte.

Anyajegyszűréssel, fül-orr-gégészeti vizsgálattal, alvásszakértővel, testsúly-kontrollt segítő módszerekkel és allergiavizsgálattal várták az érdeklődő pedagógusokat a Rákmegelőzés Világnapja alkalmából a Dél-Budai Tankerületi Központ épületében, az udvaron tüdőszűrő busz állt. Az eseményen tartott sajtótájékoztatón a rákszűrés szerepéről beszéltek a meghívottak.

Király Nóra alpolgármester, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapítója elmondta, hogy az önkormányzat különös figyelmet szentel az egészséges életmódra. Nem csak a betegségek elleni prevencióra és szűrésekre, hanem a mozgásra, valamint a helyes táplálkozásra is igyekszik felhívni a lakosság figyelmét, például a minden szeptemberben megrendezett Egészségnapon is. Beszélt a mell- és méhnyakrák elleni küzdelemről is: minden nő számára fontos, hogy legalább évente elmenjen megvizsgáltatni magát. Hozzátette: a pedagógusok szerepe a betegségek megelőzésében szintén fontos, ők mutatnak példát a felnövő generációnak a preventív eljárások hangsúlyozásában.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte: a rákos megbetegedések gyógyítása és a prevenció már nem egészségügyi, hanem társadalmi kérdés. Szerinte nem elég, ha a rákról mint betegségről csak rendelőben és iskolában beszélnek, hanem családi körben is foglakozni kell a témával. A prevenció terén áttörésnek nevezte azt a kormányzati döntést, hogy ingyenessé tették a méhnyakrák elleni oltást fiatal lányok számára.

Miló Viktória tizenegyszeres all-style karate és kétszeres kung-fu világbajnok. Nem csak ellenfeleit, a rákot is sikerült kiütnie 2012-ben. Életét egy anyajegyszűrő vizsgálat mentette meg, amikor a bőrrák egy jóindulatú elváltozását diagnosztizálták nála. Felgyógyult, átmenetileg. A sajtótájékoztatón könnyeivel küszködve mondta el, hogy decemberben ismét rákos elváltozást diagnosztizáltak nála, és mivel korai stádiumban fedezték fel a kórt, jók a gyógyulási esélyei. Viki a genetikai hajlam, és a keserű tapasztalatok ellenére tudatosan éli az életét: a külső védelem mellett, a belső egészségre is figyel. Hozzátette: a bőrrák esetében nem csak a szűrések fontosak, hanem már gyerekkorban is óvakodni kell az erős napfénytől.

Bár a szűrőnapon a meghívottak többsége megjelent, az általános trend nem kedvező. A magyar emberek 30 százaléka jár rendszeresen vizsgálatokra – mondta Szegedi Adrián háziorvos, az esemény főszervezője. A rendszeres vizsgálatokkal minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, és minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel. Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott, az azonban az egyén felelőssége maradt, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel – tette hozzá.

T. K.