Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

A Prezi az oktatásban is kiteljesedik

Újbuda   |   2015, november 18 - 15:53
Nyomtatóbarát változatSend by email

Budapest School néven, két helyszínnel kezdte meg működését a Prezi-alapítók és társaik által létrehozott magánóvoda és -iskola Budapesten, ahol vegyes életkorú és különböző társadalmi környezetből érkező gyerekek tanulnak együtt speciális módszerekkel. Az egyik intézmény, a Hadik-ház, a Bartók Béla úton található. Az alapítók - köztük a nemzetközi szinten is jegyzett magyar cég - ezzel a kísérlettel arra keresi a választ, hogyan lehet a másfél évszázada megtervezett iskolamodellt a 21. századhoz adaptálni.

Halácsy Péter alapító három másik családdal álmodta meg óvoda-iskola modelljét, fő céljuk, hogy egy egész generáció kapjon modern oktatást. Azt szeretnék, hogy minél többen felismerjék, hogy ez egy össztársadalmi ügy, és valós diskurzus kezdődjön a témáról. Úgy véli nem magyar, hanem globális probléma, hogy az oktatási rendszert kb. 150 évvel ezelőtt tervezték, és nagy kérdés, hogyan kellene adaptálni ezt a hatalmas monstrumot a 21. századhoz. A Budapest School egy kísérlet, most még nem lehet látni, hova fejlődik.

Fotó: budapestschools.squarespace.com

A nyugati mintákra indult kezdeményezés szakmai programjának kidolgozását egy hatfős tanárteam végzi. A jelenleg működő két óvoda-iskola mellett jövő szeptemberben elindul egy 6-8 éveseknek szánt iskola is. Itt vegyes életkorú gyerekekkel egy osztályban, tantárgyak nélkül, projektalapon dolgozna egy tanárcsapat. Halácsy szerint a mai iskolák nagyon erősen a tudástranszferről szólnak, pedig pontosan tudjuk, hogy ahhoz, hogy sikeres legyen valaki, nem elsősorban memorizálható tudásra, hanem szociális és érzelmi intelligenciára, kitartásra, rizikóvállalásra, mások meghallgatására, a perspektívaváltás és a csapatban való dolgozás képességére van szüksége. Úgy véli az oktatásban történő tudásátadás mintegy 70 százalékára, amikor a tanár frontálisan előad valamit, igazából nincs szükség, mert a YouTube segítségével egy csapatnyi ambiciózus gyerek maga is megoldja. Szerinte a legfontosabb kompetencia: a változás képessége. Úgy véli a világ nagyon át fog alakulni 2040-re, el se tudjuk képzelni, hogy fog kinézni.

A tandíj 100-120 ezer forint havonta, de jövedelemtől függően ennél lényegesen kevesebb is lehet. - Vannak, akik többet fizetnek, ezért van egy ingyenes helyünk, amit kisorsolunk a jelentkezők között, és olyanok is vannak, akiknek alacsonyabb a tandíja. Az egyik legnagyobb kihívás, hogy ezt az összeget csökkentsük, mondjuk 20 000 forintra – mondta.

Forrás:hvg.hu