Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 17. szerda, Rudolf

A parkolási díjakról is döntött a képviselő-testület

Újbuda   |   2017, február 23 - 14:07
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár a felvetés okafogyottá vált, heves vita alakult ki a képviselő-testület legutóbbi ülésén a napirendi pontok tárgyalása előtt. Ezt követően döntöttek a körzeti orvosok területi eloszlásáról, valamint a parkolási díjak és a 2016-os költségvetés módosításáról.

Gajárszki Áron, LMP-s képviselő kérte, hogy a képviselő-testület napirend előtt vitassa meg a 2024-es nyári olimpiai és paralimpiai játékokhoz kapcsolódó népszavazás kérdését. Bár a képviselő-testület ülésének előestéjén az ötkarikás játékokhoz fűződő pályázatot visszavonták – így a felvetés is okafogyottá vált – Gajárszki Áron szerint a népszavazás megtartása fontos lenne. Csernus László sajnálatát fejezte ki, hogy az olimpiai játékok megrendezése politikai csatározások áldozatává vált. Szabó György (Jobbik) úgy vélte, hogy a XI. kerület nagy lehetőségtől esett el azzal, hogy az olimpia kútba esett. Hoffmann Tamás polgármester emlékeztetett, hogy a 2024-es játékokról 2015 nyarán döntöttek, a népszavazásról hamarabb is lehetett volna dönteni. Az ellenzéki felszólalók felvetéseivel kapcsolatban azt kérdezte, hogy miért nem korábban ocsúdtak fel, miért most vetődtek fel a népszavazással kapcsolatos visszhangok. Az olimpiai játékok elvetésével nem csak a XI. kerület esik el egyedülálló lehetőségektől, a Futball EB után is tapasztalható nemzeti érzés sem újulhat meg 2024-ben.

A Bikás parkban tapasztalható kutyamérgezéssel kapcsolatban Baricska Norbert rendőr alezredes, a BRFK XI. Kerületi Rendőrkapitányság vezetőjének helyettese elmondta, hogy jelenleg két elpusztult állatot vizsgálnak, annak eredményeként intézkedik majd a rendőrség.

A képviselő-testület módosította a tavalyi évi költségvetését. Az önkormányzat 2016-os költségvetésének kiadási főösszegét 25,5 milliárd forintra, a bevételi főösszeg ugyanennyire változott. A 2016. II. féléves intézményi gyermekétkeztetés adatai alapján az önkormányzati támogatást beemelték az intézmények költségvetési bevételébe, az intézményi működési bevételek egyidejű csökkentése mellett. Újbuda a pszichiátriai és szenvedélybetegek részére nyújtott közösségi ellátást működtető szolgáltatók egyszeri támogatása címén vissza nem térítendő támogatást nyújtott decemberben. A támogatást az Újbudai Szociális Szolgálat kapta meg.

A képviselő-testület arról is döntött, hogy Újbuda 79 felnőtt háziorvosi, 24 házi gyermekorvosi körzetre tagolódik. A felnőtt fogorvosi ellátás 28 körzetben valósul meg, a gyermek fogorvosi ellátás pedig 8-ban.

A képviselő-testület a kerületi parkolási rendről is szavazott. Az intézmények környezetében, főbb tömegközlekedési csomópontoknál napközben szinte teljesen telítettek a parkolók. Mivel sok munkahely a lakóterületeken levő intézményekben található, ezért a dolgozók is ott parkolnak. Az önkormányzat szaktervező cég bevonásával elkészíttetett tanulmányt, a vizsgálatok alapján kell a parkolási díjakon változtatni. A jelenlegi díjak 175-350 forint között mozognak, a sáv a javaslat értelmében 265-440 forintra módosulhat.

T. K.