Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. kedd, Stefánia

A modern nő legnagyobb kihívása a karrier és család

Újbuda   |   2016, február 17 - 12:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Sikeres nők és a család volt a témája a szemeszter első spin-off klubjának február 15-én a B32 Galériában. A meghívottak az anyaság és karrier összeegyeztetéséről beszélgettek a teltházas rendezvényen.

A Család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint jó nőpolitika nem létezhet jó családpolitika nélkül, ezért olyan keretrendszeren dolgoznak, ami a lehető legnagyobb mozgásteret, választási szabadságot adja. Novák Katalin úgy véli, a női szerepek többlet feladatokat és kihívást hordoznak, a gyermekvállalás miatt - ha időlegesen is, de - kiesnek a munkaerőpiacról, rájuk hárul a hozzátartozók, családtagok gondozása, ápolása is. Az államtitkár szerint a nőpolitika egyik legfontosabb feladata, hogy a hölgyeket mindezért kompenzálják.

Az ötgyermekes Király Nóra alpolgármester – aki anyai és hivatali feladatait egyaránt teljes erőbedobással végzi - moderátorként vett részt a rendezvényen. Karrierjük során kiteljesedő fiatal vendégeit kérdezte a családos létre való készülődésről. Király Nóra szerint sok nőnek már főiskolásként fontos kérdés a munka és a gyermekvállalás összeegyeztetése. Fejérdy Zsófia a baba-mama marketinggel foglalkozó Promobox Kft. ügyvezetője arra bíztatta társait, hogy merjenek nők maradni, mert szerinte a kitűzött célokat nőiesen és gyengéden is el lehet érni. Majdani családi életét hagyományos értékek mentén, de a mai világba átültetve képzeli. Az egyetemista évei végén járó Sánta Nóra, a női karriermenedzsmenttel foglalkozó Effemine Egyesületet mutatta be. Tagjai hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok, akik minden héten soft skill tréningeken és gyűléseken fejlesztik magukat, terveik szerint harminc éves korukig családot alapítanak, ráadásul karrierjük kiteljesedése mellett azt tervezik majd első helyre. Pekár Dóra a második legrégebben alapított közösségi irodaház, a Kaptár életre hívója. Olyan vállalkozásoknak kínál szolgáltatásokat, amelyek nem tudnak, vagy nem akarnak saját irodát fenntartani, ugyanakkor mégis közösségben dolgoznának. Pekár Dóra szerint egyre több párt foglalkoztat a családalapítással kapcsolatosan, hogy a férfi maradjon otthon a gyerekekkel, emellet azt tapasztalja, hogy egyre több nő választja a saját vállalkozást szemben a nagyvállalati környezettel. Hasznosnak tartja azok példáját, akik mernek segítséget kérni, másokat is bevonni a gyermeknevelésbe.

A megkérdezettek mindannyian munkájuk, hivatásuk, vállalkozásuk, saját szavukkal élve „első gyermekük” felcseperedése alapján, a megszerzett önismeret tükrében fogalmazták meg az anyaiság menedzselését. Ez szerintük azt is jelenti, hogy a karrierépítés nem elvesztegetett idő az anyaszerep pontosabb megértése, megélése szempontjából.

H.L.