Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

A Magyar Költészet Napja

Újbuda   |   2019, április 11 - 09:05Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Költészet Napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ez a nap minden évben jó apropó arra, hogy azok is kezükbe vegyenek egy-egy verseskötetet, akik ezt évek óta nem tették meg. Újbudán is számos helyen és formában találkozhatunk ide kapcsolódó eseményekkel.

Az Albertfalvi Közösségi Ház a Költészet Napja előtt tiszteleg az április 6-án nyílt Minden titkok versei című kiállítással. Az APS Fotóstúdió tucatnyi alkotóját ihlették meg Ady Endre művei, melyeket képekbe álmodott üzenetként juttatnak közelebb a nézőkhöz. A közösségi ház alsó tereiben hétköznapokon, a programok függvényében tekinthetők meg a fotók május 24-éig.

Április 11-én 18 órakor Versek közt bóklászva című programjukra várják a versszerető látogatókat a szervezők. Hosszú évekre nyúlik vissza a hagyomány, hogy a költészet napján este összejönnek az emberek – akár régóta válogatva legkedvesebb verseiket, akár spontán, munka után beszaladva –, és megosztják egymással azokat a költeményeket, amelyek megragadták őket. A közvetlen forma, a közösségi aktivitás adja ennek a rendezvénynek a sajátos báját, szerethetőségét.

A Gazdagréti Közösségi Házban április 11-én a száz éve elhunyt Ady Endrére emlékeznek, igénybe véve a közösségi oldalakat is. A GKH Facebook-oldalán reggel 8 órakor megjelenik Ady Endre híres portréja, ez alá várják mindenkitől a kedvenc Ady-versének megnevezését, esetleg a teljes művet vagy egy idézetet. A játék éjfélig tart, három szerencsés résztvevő egy-egy könyvvel és egy-egy hűtőmágnessel gazdagodhat.

Rendhagyó költészet napi megemlékezést tartanak a Kelenvölgyi Közösségi Házban április 12-én pénteken 18 órától: a Terdik–Gévai család három generációja állított össze ünnepi műsort, középpontjában József Attilával. Nagymama, gyerekek és unokák előadásában hallhatnak a vendégek verseket, muzsikát, de lesz vetítés, valamint kiállítás is Gévai Csilla illusztrátor, meseíró alkotásaiból. A minden korosztályt megszólító program ingyenes, és a szervezők szándéka szerint egy újabb helyi hagyományt indíthat el.

Az Őrmezei Közösségi Házban április 12-én 11 órától a Versmaraton a hagyományokhoz híven kiviszi az utcára, térre a verseket, közel mindenkihez, lehetőséget teremtve arra, hogy előzetes regisztrációval vagy hirtelen kedvet kapva ki-ki elszavalhasson egy költeményt, vagy akár csak egy részletét.

A tavalyi örömfutball és felolvasás után a Fiatal Írók Szövetsége idén is megrendezi Esterházy Péter emlékére kispályás labdarúgótornáját, azaz a II. Futball-EP-t. Az író születésnapján, április 14-én, délelőtt 10-től 18 óráig, a Bikás park sportpályáján focival és szövegekkel tisztelegnek Esterházy Péter életműve előtt. A tornára ötfős csapatok nevezhetnek be, a kétszer tízperces csoportmérkőzések, illetve az egyenes kieséses szakasz meccsei között a résztvevők felolvasásokkal emlékeznek a csaknem három éve elhunyt Esterházy Péterre. Az első Esterházy-kupát tavaly az Arany János csapat nyerte, Kukorelly Endre író vezetésével.

(T. K.)