Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

A macskák sem bírják a kánikulát

Újbuda   |   2022, augusztus 8 - 09:26
Nyomtatóbarát változatSend by email

A cicák kedvelik a meleget, télen előszeretettel pihennek a radiátorokon, a nyári hőség viszont már számukra is kockázatos lehet. A lapunk által megkérdezett állatorvos az oltás és az ivartalanítás fontosságára is felhívta a figyelmet.

A macskák órákon át képesek napfürdőzni, ám néha nem a legjobb helyet választják erre. Üvegházban, télikertben könnyen kapnak hőgutát, és az autóba is tilos őket bezárni (csakúgy, mint bármilyen élőlényt). Ennek tünetei: az állat nyugtalan lesz, erősen liheg és nyáladzik, ha nem kap azonnali orvosi segítséget, a keringése összeomlik, és kómába esik. – Napozás közben le is éghetnek, különösen a világos színű, fehér fülű és pofájú cicák – mondta el dr. Papp Antal, a Talpas Állatklinika vezető orvosa.

A fertőző betegségek a macskákat sem kímélik. Tévhit, hogy a lakásban élő cicusokat felesleges oltatni, hiszen a gazda, illetve az esetleg a háztartásban élő kutya számos fertőzést bevihet a lakásba. – A kijárós, csatangoló cicákat leginkább a macskaleukózis és a veszettség fenyegeti. A veszettség elleni védőoltás az embernek okozott karmolás, harapás miatt is fontos – emelte ki az állatorvos.

Az élősködők elleni védelem ugyancsak elengedhetetlen, kölyök és felnőtt macskáknál egyaránt. – A jövő-menő állatok könnyebben szedik össze a parazitákat. A megelőzés a legfontosabb: cseppek, tabletták, nyakörvek közül lehet választani. Utóbbi azonban a kijárósoknál veszélyes lehet, mert fennakadhatnak egy kerítésen, kiálló faágban – tette hozzá az állatorvos. Lakásban tartott cicák viszont szinte soha nem találkoznak bolhával vagy kullanccsal.

A macskák ivartalanításának egyik legfontosabb célja a nem kívánt szaporulatok megelőzése, a kóbor vagy menhelyen élő állatok számának csökkentése. A műtéttel a nőstények nemi hormonokkal összefüggő betegségeit, daganatait is meg lehet előzni; főként az idősebb cicákat érintheti a petefészkek cisztás elváltozása, az emlő- és méhdaganat vagy a gennyes méhgyulladás. A kandúrok ivartalanítás után ritkábban kóborolnak, így kisebb eséllyel lesznek autóbaleset, kutyatámadás vagy rosszakaratú emberek áldozatai. Kevésbé kapnak össze az idegen macskákkal, így csökken a veszélye annak, hogy komoly sérüléssel térnek haza a cicaharcokból.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.