Burgonyaágyon sült, zöldfűszeres pisztráng
Hozzávalók:
1,5 kg burgonya
2 darab bontott pisztráng
1 db kisebb hagyma
1 citrom
3 szelet bacon
só, bors
vegeta
kakukkfű
rozmaring
olaj
Elkészítés módja:
A pisztrángokat alaposan mossuk meg, majd irdaljuk be minél sűrűbben. Alaposan sózzuk be külső- és belső oldalaikat, és kb 1 órára tegyük a hűtőszekrénybe fóliával lefedve, hogy a só átjárja a hal húsát.
Ez idő alatt elkészíthető a burgonya. Pucoljunk meg kb 1,5 kg burgonyát, fél centis körszeletekre vágjuk fel, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsünk alá kb 1,5 dl vizet és 2 evőkanál olajat. Ízlés szerint szórjuk meg vegetával és zöldfűszerekkel: kakukkfűvel, rozmaringgal. Kicsit forgassuk össze.
Pucoljunk meg egy kisebb hagymát, vágjuk félbe, majd szeljük fel vékonyan.
A bacon-ből vágjunk fél centis csíkokat. A halat tűzdeljük meg az irdalások mentén, felváltva hagymával és bacon-nel, mindkét oldalon. Ezáltal a hús átveszi a hagyma ízét, a szalonnától pedig nem fog kiszáradni sütés közben.
A halakat helyezzük rá a krumpliágyra. Egy-egy hal belsejébe tegyünk 2-3 citromkarikát. A halak külsejét és belsejét egyaránt hintsük meg ízlés szerint fűszerekkel: borssal, morzsolt rozmaringgal és kakukkfűvel.
A tepsit alaposan fedjük le alufóliával, majd előmelegített sütőben, közepes lángon kb 20-25 percig pároljuk. Ezt követően a fóliát eltávolítva, magasabb hőfokon aranybarnára pirítjuk a halat, és ropogósra sütjük a burgonyát.
Tálaláskor a halhúst a maradék citrom facsart levével ízlés szerint meglocsolhatjuk.
Az étel glutén-, tej- és tojásmentes, így ételallergiások is fogyaszthatják.
Jó étvágyat kívánunk!
Személyes történet:
Gyerekkorom óta kedvelem a halból készült ételeket: édesapám balatoni halból készített halpaprikását, valamint a nagymamám halászlevét, melyet a nagypapám által a Zalából fogott halakból főzött.
Mióta külön háztartásban élek, pozitív emlékeim hatására szívesen kísérletezek halételek készítésével is. Ennek köszönhető ez a recept is. Párom, Zsolt e fogás által szerette meg magát a sült halat, mivel az irdalás miatt nem kell a szálkáktól tartani, a bacon-től a hal húsa nem szárad ki, íze pedig a zöldfűszerekkel ízlés szerint variálható. Így azóta gyakrabban kerül egészségesebb, halból készült fogás az asztalunkra.
Budapest, 2015. december
Sillinger Nikoletta és Faragó Zsolt