Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

A közterületi fák locsolására buzdít az önkormányzat

Újbuda   |   2022, augusztus 15 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár még tombol a nyár, sok fa úgy néz ki, mintha már ősz volna: a vízhiánytól a levelek elsárgulnak és lehullanak. Augusztusra rengeteg fa száradt ki a fővárosban, ezért Bakai-Nagy Zita alpolgármester arra biztatja a lakókat, akár egyénileg, akár összefogva, de locsolják a házuk közelében álló közterületi fákat.

– Az országban elindult egy lakossági mozgalom a fák megmentésére, amelyhez Újbuda Önkormányzata is csatlakozott – tájékoztatott az alpolgármester, miközben éppen locsolta a Polgármesteri Hivatal környékén álló, sárguló fákat. Szerinte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság példásan járt el azzal, hogy a lakosság körében szervezett falocsolást, ami valóságos öntözési hullámot indított el a kerületben. – Mi ápoljuk, metsszük, gallyazzuk, permetezzük a fáinkat, de most a lakók segítségét is kérjük, hogy minél több fa jusson vízhez – üzente Bakai-Nagy Zita.


A közösségi locsolást nem kell túlszervezni. Amikor gondoljuk, kimehetünk egy nagy vödör vízzel a ház elé, és ráönthetjük a fa tövére, de akár be is oszthatjuk a munkálatokat a szomszédokkal. – Vannak, akik örökbe fogadnak egy fát, és minden nap meglocsolják, valamint szalagot kötnek rá, ami jelzi, hogy arról ők gondoskodnak. De olyan lakóközösségeket is ismerek, amelyek megszervezik, hogy hetente egyszer többen összeálljanak, és a környékükön élő összes fát megöntözzék. Mindegy, hogyan csináljuk, csak csináljuk – hangsúlyozta az alpolgármester.

T. D.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.