Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

A közösségi normáknak a jó idő beköszöntével is érvényesülniük kell

Újbuda   |   2016, április 20 - 13:48Nyomtatóbarát változatSend by email

Bátran kijelenthetjük, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. A kellemes idő, a még nem bántó napsütés, a zöld fű, a virágba borult fák és a kiültetett dísznövények legtöbbünket a szabadba csábítják. A hűvös, csapadékos tél után lélekmelengető a kék ég alatt, színekkel és illatokkal teli parkokban sétálni, sportolni, vagy csupán kiheveredni egy plédre.

A hosszú hónapokig tartó „szobafogság” után az embert szinte megmámorosítja a kikelet szabadsága. Sokakkal azonban ez az önfeledt érzés elfeledteti, hogy ilyenkor is be kell tartani azokat a társadalmi normákat, amelyeket a közösségi együttélés alapvető szabályainak nevezünk. A jogszabályokban foglaltak megsértésével az elkövetők túl azon, hogy kárt okozhatnak az épített vagy a természeti környezetben, zavarhatják a környezetükben tartózkodók nyugalmát, és veszélyeztethetik önmaguk, illetve embertársaik testi épségét, cselekményeik következményeként több tízezer forintos helyszíni, vagy akár ennél is magasabb összegű közigazgatási, szabálysértési bírságra is számíthatnak.

2013. február 1-jén lépett hatályba Újbuda Önkormányzatának közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelete. A közterületek rendjét ezen kívül a 2012. évi II., úgynevezett szabálysértési törvény is szabályozza.

A közterület nem rendeltetésszerű használata

Szabályszegést követ el az, aki a közterületen elhelyezett utcabútorzaton, virágágyás szegélyén, lépcsőkőn, utcaszegélyeken, padokon gördeszkázik, görkorcsolyázik, rollerezik vagy kerékpározik, továbbá a közhasználatú létesítményeket, berendezéseket nem azok rendeltetésének megfelelő módon használja. A nagyvárosi extrémsportok szerelmeseinek több, kifejezetten erre a célra épített pálya is rendelkezésére áll Újbudán.

Szeszesital-fogyasztással kapcsolatos szabályok megszegése

Bizony a tavaszi, nyári melegben sokszor nagyon jólesik az utcán lehúzni egy jó hideg sört, mi mégis lebeszélnénk erről olvasóinkat. Érdemes tudni, hogy Újbudán (is) tilos a közterületen alkoholt fogyasztani. Aki mégis ezt teszi, százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható – kivéve, ha nyitvatartási időben, érvényes közterület-használati hozzájárulással rendelkező és szeszes ital árusítására jogosult vendéglátóegységek (teraszok), vagy szeszes ital árusítására jogosító engedéllyel szervezett alkalmi rendezvények területén fogyaszt alkoholt.

Szabálysértést követ el az, aki vendéglátóüzletben 18. életévét be nem töltött személy részére vagy szemmel láthatóan részeg személynek szeszes italt szolgál ki, illetve közterületen vagy nyilvános helyen fiatalkorút szándékosan lerészegít.

Veszélyeztetés kutyával

Szabálysértést követ el az, aki a felelőssége alatt álló kutyát a település belterületén felügyelet nélkül bocsátja közterületre vagy kóborolni hagyja; természeti és védett természeti területen póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja; szájkosár és póráz nélkül közforgalmú közlekedési eszközön szállítja (vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével); élelmiszer-árusító üzletbe, közfürdő területére vagy játszótérre beviszi vagy beengedi (vakvezető, illetve mozgáskorlátozottakat segítő kutya kivételével).

Köztisztasági szabálysértés

Aki közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi, illetve a felügyelete alatt lévő állat által okozott szennyezés (ürülék) megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. Aki települési hulladékot a közterületen engedély nélkül lerak, elhelyez, szintén szabálysértést követ el.

Természetvédelmi szabálysértés

Ezt a jogsértést az követi el, aki természeti, védett természeti területen a természetvédelmi célokkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytat, szemetel, a területet más módon szennyezi, tiltott helyen tartózkodik, engedély nélkül tüzet rak, védett élő szervezet egyedét, származékát vagy barlangi képződményt jogellenesen megrongál, elvisz vagy elpusztít, illetve védett vagy fokozottan védett állatfaj egyedét élettevékenységében jelentős mértékben zavarja.

Zöld felületek rendeltetéstől eltérő használata

A zöld felületek rendeltetéstől eltérő használatát valósítja meg az, aki járművel, kerékpárral a zöld felületek nem erre a célra kijelölt útjain közlekedik; a közutak elválasztó sávjában és annak peremén telepített zöld felületen árusít, kéreget; zöld felületre gépkocsival vagy más járművel behajt, beáll; zöld felületen kutyát póráz nélkül vezet (kivéve a kijelölt kutyasétáltató és kutyafuttató helyeket, amelyekből az elmúlt évek során több is létesült Újbudán); zöld felületen kempingezik, jogosulatlanul építményt létesít; szökőkutakba, tavakba belép, azokban állatot fürdet; zöld felületen közkifolyónál, kútnál járművet vagy szennyezett tárgyat mos, illetve sporttéren dohányzik.

Csendháborítás

Aki lakott területen, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetve a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja, szabálysértést követ el. Csendháborítás a közvélekedéssel ellentétben nem csupán az esti, éjszakai órákban, hanem a nap bármely szakában elkövethető.

Megszegi a zaj-és rezgésvédelemmel kapcsolatos szabályokat az, aki lakóövezetben a kertépítéssel és a zöldfelület-fenntartással kapcsolatos zajt keltő tevékenységet (például robbanómotoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor működtetése) végez munkanapokon 20.00–08.00 óra között, szombaton, vasárnap és ünnepnapokon 00.00–09.00 óra és 14.00–24.00 óra között.

Jogosulatlan közterületi értékesítés

Aki közterületen, a tulajdonos hozzájárulása nélkül árusít, szabálysértést követ el.

Tiltott fürdés

Aki tiltott helyen fürdik, szabálysértést követ el. Érdemes tudni, hogy a Duna teljes fővárosi szakaszán, így a Kopaszi-gátnál is tilos a fürdés.

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy amennyiben a cikkünkben ismertetett szabályszegések, szabálysértések bármelyikét észlelik, arról lehetőségük van bejelentést tenni. A későbbi eljárás eredményességét leginkább az segíti elő, ha a rendőrségtől vagy az Újbuda Közterület-felügyelettől kérnek hatósági intézkedést.

Újbuda Közterület-felügyelet

Cím: 1115 Budapest, Fraknó u. 32/B–C

A felügyelet diszpécserszolgálata a hét minden napján 24 órában áll a kerületi lakosok rendelkezésére.

Telefonszám: 06/1/688-6999

Zöldszám: 06/80/411-112

ÚJBUDA ZÖLDSZÁM: 06/80/852-832 (2. menüpont)

E-mail: kozteruletfelugyelet@ktf.ujbuda.hu


Észrevételeit a kozigazgatas.ujbuda.hu/kozterulet-felugyelet webhelyen, a Digitális Lakossági Bejelentő segítségével, elektronikusan is eljuttathatja az Újbuda Közterület-felügyelethez.

Személyes ügyfélfogadás:

Hétfő–csütörtök: 8.00–16.00 óráig

Péntek: 8.00–12.30 óráig


Újbuda