Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

A kommunizmus áldozataira emlékeztek a kelenvölgyi filmklubban

Újbuda   |   2019, február 25 - 10:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Erdélyi János Sortűz után című filmjét vetítették a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Kelenvölgyben a közösségi ház és a Kelenvölgyi Polgárok Köre rendezvényén.

Erdélyi János rendező az 1956-ban Mosonmagyaróváron történt eseményeket eleveníti fel Sortűz után című dokumentumfilmjében. Az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára készült alkotást a Kelenvölgyi közösségi Házban tekinthették meg az érdeklődők február 23-án. A rendező a vetítést követően elmondta, a túlélők először 1989-ben beszélhettek nyíltan személyes tragédiájukról, de szereplőinek szinte egyike sem részesült rendszerváltás után remélt lelki kárpótlásban.
A filmklub házigazdája Kinyó Ferenczy Tamás filmrendező, producer volt, aki szerint a dokumentumfilmeknek napjainkban is van létjogosultságuk, az ’56-os alkotások vetítésekor pedig fiatalokat és idősebbeket egyaránt látni a közönség soraiban. Úgy véli, a forradalom eseményeit gyakran csak néhány napra és főként Budapestre szűkítik a történészek, ám Erdélyi János filmje túlmutat ezen, ezért is különleges.

T. K.