Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
január 28. szombat, Károly, Karola

A kerületben is elégedetlenek a közoktatás állapotával

Újbuda   |   2022, szeptember 27 - 09:03Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudai iskolák tanárai, diákjai, érintett szülők is részt vettek az elmúlt hetekben a közoktatás helyzete, az alacsony pedagógusfizetések, a tanárok megfélemlítése ellen tiltakozó megmozdulásokon.

A pedagógusok sztrájkjogának kiüresítése miatt a Tanítanék Mozgalom gördülő polgári engedetlenséget hirdetett meg szeptember 5-én, ehhez azonnal csatlakozott a Bartók Béla úti Bethlen Gábor Általános Iskola és Gimnázium több pedagógusa. Egyikük, Gábor Judit így foglalta össze a 444.hu-nak kiállása indokait: „Szakmailag óriási gondok vannak. (...) És megint csak egy pofont kaptunk akkor, amikor szeretnénk felhívni a figyelmet a problémákra”.
Szeptember 16-án, iskolakezdés előtt a Móricz Zsigmond körtéren tartott flash­mobot, „Nem így képzeltem a rendet” szlogennel a Bethlen mellett a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium, valamint az Újbudai József Attila Gimnázium számos diákja és tanára. A feketébe öltözött résztvevők – köztük sok szülő – a problémák közé sorolták a tankönyvválasztás korlátozását és a retorziókat is.
Utóbbiak miatt írtak petíciót azok a szülők és tanulók, akik a múlt héten tüntettek a Fehérvári úton, a Dél-budai Tankerületi Központ előtt. A dokumentumban egyebek közt ez állt: „Szülőkként megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Dél-budai Tankerületben a közoktatás válságos helyzete miatt demonstráló pedagógusokat kirúgással fenyegetik meg. (...) Az Önök által vezetett hivatal a befizetett adónkból működik, legjobb tudomásunk szerint a munkakörük nem az, hogy hatalmukkal visszaélve megfélemlítsenek, hanem az, hogy gyerekeink érdekeit szem előtt tartva, a pedagógusokat partnernek tekintve megoldásokat keressenek és találjanak az oktatási rendszer problémáira”.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozott a kormányzati fenyegetések ellen, és a megmaradt lehetőségeket kihasználó gördülő sztrájkot hirdetett. Október 5-ére, a pedagógusok világnapjára közös akciókat tervez a két szervezet.

Fotó: facebook.com/Noarhivatalos