Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

A képviselő szerint...- Daám Alexandra

Újbuda   |   2020, június 19 - 12:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kerület lakói igénylik, hogy beleszólhassanak az őket érintő ügyekbe - Daám Alexandra véleménye.

Májusban a Momentum frakciója elindított egy online kérdőívet, amelyben megkérdeztük a kerületi lakókat, miként érintette őket a járvány, illetve a veszélyhelyzet alatti időszak. A kérdőívet négyszázan töltötték ki, válaszaik rendkívül fontos visszajelzést adtak a kerületi vezetésnek. A kérdőív elsősorban a lakók pénzügyi, illetve mentális jólétére tért ki, és egyértelműen kirajzolódott, hogy a járványhelyzet sokkal jobban sújtotta a lakosságot mentálisan, mint pénzügyileg. Az önkormányzat erre válaszul elindított több segélyhívó vonalat, amelyen a bezártság miatt magányos, illetve konfliktushelyzetbe került lakók kérhetnek segítséget. Mivel a válaszadók közel kétharmada nő volt, lényegessé vált beemelni a kerületi közbeszédbe a családon belüli erőszak témáját, így ennek megfelelően tájékoztató kampányt indítottunk.
Bár a válaszadókat pénzügyileg nem sújtotta kiemelkedően a járványhelyzet, az anyagi kihívásokkal szembesülők markánsan a 21–40 év köztiek közül kerültek ki. Mivel a kerület szociális segélyezési rendszere eddig főképp az ennél idősebb korosztálynak szólt, új kommunikációs csatornákat kellett kiépíteni, tehát a szokásosnál nagyobb hangsúlyt fektetünk az online térben zajló kommunikációra.
A kérdőív legnagyobb tanulsága, hogy a kerületi lakóknak igenis nagy igényük van arra, hogy aktívan beleszóljanak a kerületet érintő ügyekbe. Válaszaik olyan összefüggésekre és következtetésekre világítottak rá, amelyek nélkül aligha tudtunk volna ilyen célzottan reagálni. Nem kérdés tehát, hogy a lakossági kérdőívek gyakorlatát fent szeretnénk tartani, így hamarosan jelentkezünk a következő véleményfelméréssel.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiss & Go – biztonságos érkezés  

Kiss & Go táblák segítik a szülőket a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola előtt, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt. Az intézmények vezetőivel közösen kialakított rendszer célja, hogy gyorsítsa a reggeli és a délutáni forgalmat, rendszerezze, illetve biztonságosabbá tegye a közlekedést a gyerekektől nyüzsgő helyszíneken.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.