Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

A képviselő szerint...- Bács Márton

Újbuda   |   2020, június 18 - 14:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

Ne az újbudai lakosok igyák meg a levét a kormányhivatal döntésének - Bács Márton véleménye

A koronavírus okozta veszélyhelyzet, a megbetegedések kivédésére hozott intézkedések mindenkinek nagy megterhelést jelentettek emberileg és anyagilag is. Újbuda Önkormányzata a különböző területeken (óvodák, orvosi rendelők stb.) dolgozók védőfelszerelésére közel 90 millió forintot volt kénytelen kifizetni.
Az újbudai vezetés szerint azonban ez a kormányhivatal feladata lett volna, így megkereste azt azzal a kéréssel, hogy térítse meg költségét. A kormányhivatal válaszában jelezte, hogy álláspontja szerint a védőfelszerelés biztosítása a munkáltató, jelen esetben az önkormányzat feladata. Érvelésében arra hivatkozott, hogy ezt írja elő a munkavédelemről szóló törvény.
Igen ám, de a munkavédelmi törvény hétköznapi viszonyokra íródott. Feladata elsősorban az, hogy a hétköznapi munkavégzés során kiküszöbölje a baleseteket. Ezzel szemben az önkormányzat egy speciálisan járvány idejére vonatkozó jogszabályra hivatkozik (18/1998 (VI.3.) NM rendelet), amelynek egyik fejezete az alábbi címet viseli: Az egészségügyi szolgáltató, a járási hivatal és a kormányhivatal fertőző betegekkel és környezetükkel, valamint a járványok megelőzésével kapcsolatos feladatai.
A fejezeten belül a 41.§ (5) bekezdés f ) pontja ekként rendelkezik: „A kormányhivatal … gondoskodik a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről.”
Azt gondolom, ha van egy kifejezetten járvány esetére, annak megelőzésére alkotott jogszabály, akkor annak rendelkezései járvány idején felülírják az általános munkavédelemmel kapcsolatos szabályokat.
Újbuda polgármestere a fentieket is tartalmazó válaszlevelet küldött a kormányhivatalnak. Az önkormányzat jelen helyzetben nem tud vállalni ilyen mértékű plusz kiadást. Annak már az újbudai lakosok innák meg a levét. Ezt én biztosan nem szeretném.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiss & Go – biztonságos érkezés  

Kiss & Go táblák segítik a szülőket a Bikszádi utcában, az Újbudai Teleki Blanka Általános Iskola előtt, illetve az Ercsi utcában, az Újbudai Mogyoróskert Bölcsőde előtt. Az intézmények vezetőivel közösen kialakított rendszer célja, hogy gyorsítsa a reggeli és a délutáni forgalmat, rendszerezze, illetve biztonságosabbá tegye a közlekedést a gyerekektől nyüzsgő helyszíneken.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.