Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

A jövő mérnökei kezdik a BME-t

Újbuda   |   2016, szeptember 1 - 13:12Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén a 235-ik oktatási évet kezdte meg a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetem szeptember 1-én. A tanévnyitó ünnepség a gólyák ünnepélyes fogadalmat tettek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Hoffmann Tamás Újbuda polgármestere, budapesti politikusok, kutatók és rektorok ültek a Budapesti Műszaki-és Gazdaságtudományi Egyetem Duna-parti központi épületében az auditórium pódiumán az ünnepélyes tanévnyitón. A beszédek sorát Habsburg György főherceg kezdte az egyetem 235 évre visszanyúló történelmének felidézésével.

Józsa János rektor büszkén sorolta a magyar és a világ felsőoktatásában magas színvonalat képviselő, zászlóshajó szerepet betöltő Műegyetem érdemeit. Nemzetközi hírű kutatók, Széchenyi-díjas tudósok, olimpikon öregdiákok öregbítik évről évre az intézmény hírnevét. A tavalyi év is bővelkedett a frissen díjazott kiválóságokban – mondta.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Műegyetem gazdaságban betöltött szerepét emelte ki ünnepi beszédében. Michelangelot idézte, aki szerint „aki maga nem tud jó dolgokat alkotni, a másét sem használhatja fel jól”. Varga Mihály úgy véli, minden eddiginél nagyobb szükség van most az olyan tudásműhelyekre, mint amilyen a műszaki egyetemé. A gazdaság felgyorsult, a termelést ki kell szolgálni a körülményekhez alkalmazkodó műszaki, elektronikus, innovatív technológiákkal. - Ehhez jó mérnökökre van szükség, továbbá arra, hogy a műszaki felsőoktatás továbbra is élen járjon a kutatás, fejlesztés, innováció területén – mondta. Hozzátette: a kormány céljával összhangban a kutatási eredményeket a lehető leggyorsabban kell hasznosítani a gazdaságban. - A negyedik ipari forradalom idejét éljük, amihez a piac önmagában nem tud igazodni. Ezért állami beavatkozásra is szükség van, például a jövő termelésének digitalizálására, ami pedig a jó mérnökökön múlik – tette hozzá a miniszter.

T. K.