Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatója a téli időjárás veszélyeiről

Újbuda   |   2015, december 8 - 11:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A téli időjárási viszonyok között az egyik legnagyobb kihívást a fővárosi közúti és közösségi közlekedés zavartalanságának biztosítása jelenti – állítja a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Közleményében a baleset-megelőzésre figyelmeztet és a lakosság együttműködésére számít.

A közlekedési balesetek megelőzése, felszámolása, a forgalom folyamatosságának biztosítása az erre rendelt szervezetek szoros együttműködését igényli - a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint. Műveletirányító Ügyelete állandó kapcsolatot tart a BKK Zrt., a BKV Zrt., a Budapesti Rendőr-főkapitányság, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. diszpécser szolgálatával, továbbá az Országos Meteorológiai Szolgálattal és a Budapest környéki közutak kezelőivel.

Úgy vélik, a téli időjárás akkor kezelhető eredményesen, ha a fővárosi lakossága is minden tőle telhetőt megtesz a balesetek elkerülése érdekében. Ezért az alábbiakat kérik a budapesti lakosoktól, a fővárosban közlekedőktől:
- Csúszós, síkos utakra kell felkészülni. Ennek megfelelően kizárólag a téli útviszonyokra felkészített gépjárművekkel induljanak útnak.
- Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak a várható időjárási és útviszonyokról, előrejelzésekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) honlapján. A katasztrófavédelem folyamatos tájékoztatást nyújt internetes felületén, így frissülő információ érhető el az FKI (www.fovaros.katasztrofavedelem.hu) és az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (www.katasztrofavedelem.hu) honlapján, valamint a megyei honlapokon.

Továbbiakban a katasztrófavédelem az alábbi tanácsokat adja azoknak, akik hosszabb útra indulnak:
- Az aktuális időjárási körülményekre tekintettel mindenképpen érdemes megfontolni az utazást.
- Szélsőséges időjárási viszonyok között nem biztonságos az utazás, különösen, ha nagyobb távolságra kell eljutni!
- Közvetlenül az indulás előtt tájékozódni kell nem csak az indulás helyén, hanem a célállomás körzetében az aktuális időjárási helyzetről.
- Lehetőleg csak teli tankolt autóval induljon útnak.
- Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, mindig kísérő társsal tegye, és csak abban az esetben, ha meggyőződött róla, hogy úti célját biztonsággal eléri, és a visszautazás feltételei is biztosítottak.

- Ha nagyobb távolságot kell gyalogosan megtennie, öltözzön rétegesen, felsőruházata lehetőleg legyen vízhatlan, vigyen magával meleg kávét vagy teát.
- Gépkocsival csak akkor induljon el, ha feltétlenül szükséges, ha gépjárműve megfelelő műszaki állapotban van, és rendelkezik a biztonságos téli üzemeléshez szükséges felszereléssel (téli gumiabroncsok, hólánc, tartalék üzemanyag, elakadás esetére lapát vagy ásó, homok, stb.). Ebben az esetben sem tanácsos egyedül elindulni.
- Indulás előtt a gépkocsijában helyezzen el meleg takarót, elektromos kézilámpát, meleg italt, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszert.
- Legyen felkészülve, hogy gépkocsija bármikor elakadhat és esetleg csak napok múlva fogják kiszabadítani. Öltözetét úgy állítsa össze, hogy szükség esetén gyalog is képes legyen folytatni útját.
- Amennyiben hosszabb időt (néhány órát) kénytelen álló gépjárművében tartózkodni, a motor járatásával fűtheti az utasteret, de ne felejtsen el legalább tíz-tizenöt percenként szellőztetni.
- Az álló jármű utasterébe ugyanis kipufogó gázok szivároghatnak, amelyek súlyos rosszullétet, esetleg halálos balesetet okozhatnak.
- Alkoholt soha ne fogyasszon a hideg elleni védekezés céljából! Kezdeti élénkítő hatása után csökkenti a fizikai teljesítőképességet, fáradságot, bágyadtságot okoz, illetve csökkenti a helyzetfelismerő- és ítélőképességet, amely ilyen helyzetben életveszélyes lehet.

Újbuda