Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 30. csütörtök, András, Andor

A fővárosban is elszaporodtak az "unokázós" csalások

Újbuda   |   2016, február 19 - 12:44
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt időszakban Budapesten is rendkívül elszaporodtak az úgynevezett "unokázós" csalások - közölte a Fővárosi Főügyészség. A csalók idős embereket hívnak fel telefonon, unokájuknak vagy más közeli hozzátartozójuknak adják ki magukat, és valamilyen okra, például tartozásra vagy balesetre hivatkozva készpénzt, ékszereket csalnak ki tőlük.

A fővárosi főügyész, Ibolya Tibor azt írta, a Budapesti Rendőr-főkapitányság által összesített adatok szerint tavaly 950 ilyen ügyben indult büntetőeljárás, ezek közül a bűncselekmény 354 esetben befejezett, 596 esetben pedig kísérleti szakban maradt. A sértettek rendszerint 70 év felettiek, őket este vagy éjjel, a vezetékes telefonjukon hívják fel. A főügyész közölte, rendszerint más telefonál, mint aki nem sokkal később átveszi a kicsalt összeget, ami tudatos előkészületre, szervezett elkövetésre utal. Hozzátette, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények elkövetőinek felderítése rendkívül nehéz, sokszor nem vezet eredményre: a fővárosban 2015-ben indult büntetőeljárások fenti, csaknem ezres nagyságrendű számához képest tavaly az ilyen ügyekben alig több mint harminc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség. Az elkövetőkkel szemben vádemelés, gyorsított eljárásban bíróság elé állítás pedig a múlt évben csak néhány ügyben történt.
Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség felhívta elsősorban az időskorúak figyelmét arra, hogy ilyen telefonhívások esetén gyanakodjanak, azonnal ellenőrizzék azok valóságtartalmát, hívják fel azt a hozzátartozót, akire a telefonáló hivatkozik, bűncselekmény gyanúja esetén pedig értesítsék a rendőrséget.

MTI